Прохідна міста-заводу

21.05.2015

Учасники Всеукраїнського форуму з індустріального туризму, який нещодавно відбувся у Кривому Розі, констатували: виробничий потенціал нашої держави залишається незмірно високим. Невипадково, що місцем проведення форуму став саме Кривий Ріг — вірогідно, найпотужніший промисловий центр країни.

Саме в Кривому Розі працює найбільший в Україні та один із найпотужніших в Європі металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг». У 2014 р. тут виплавлено 6,3 млн. тонн сталі — стільки ж, скільки в окремих країнах Європи. Там же — у Кривому Розі — працює найглибша у Європі шахта «Родіна», глибина якої сягає 1570 м. Вражаючими є розміри кар’єрів із видобутку залізної руди. Приміром, кар’єр Південного гірничозбагачувального комбінату має довжину 3 км, а глибину — 400 м! Неймовірно, але довжина залізничних колій у кар’єрі сягає 300 км! Щороку тут видобувають понад 20 млн. тонн руди, що, знову ж таки, більше, ніж у багатьох країнах Європи.

Більша частина продукції гірничодобувної та металургійної промисловості Кривого Рогу експортується в різні куточки світу: від європейських країн до Китаю та Об’єднаних Арабських Еміратів. Криворізьку сталь використано, зокрема, у найвищому хмарочосі світу «Бурдж Халіфа», висота якого сягає 828 м.

Але Кривий Ріг — не лише потужний промисловий центр країни. Він став іще й центром поширення знань про сучасну індустрію, центром виховання. У Кривому Розі збереглася повага до людської праці, до робітничих професій. Невипадковим є й патріотизм місцевих жителів. Чимало криворіжців нині боронять Батьківщину. На жаль, лише з працівників комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг» загинуло 15 осіб.

Зрозуміло, що таке місто неодмінно потрібно відвідувати, адже в ньому є на що подивитися. У місті розроблено безліч екскурсій і навіть невеличкі тури. І справді, за один день Кривий Ріг не об’їдеш, адже місто є найдовшим не лише в Україні, а й у Європі.

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ, доктор географічних наук