А вам, Аваков, підготуватися!

15.05.2015
А вам, Аваков, підготуватися!

Скандал навколо «хатинки» доньки заступника міністра Сергія Чеботаря (ліворуч) став останньою краплею в питанні перебування на посаді глави МВС Арсена Авакова (праворуч).

Арсен Аваков ризикує втратити крісло глави МВС на п’ятнадцятому місяці міністерської каденції. Група народних депутатів (Єгор Соболєв, Сергій Лещенко та інші) розпочала процедуру реєстрації постанови про його звільнення, оскільки «Аваков провалив завдання очищення МВС від корупціонерів та перевертнів». Власне, скандали навколо очолюваного ним відомства супроводжували пана Авакова протягом усього часу перебування на посаді. Найбільше обурення викликала кадрова політика міністра, адже ще рік тому на посади керівників регіональних підрозділів часто призначалися доволі одіозні фігури, які служили вірою і правдою ще режиму Януковича і відзначилися у спробах придушення Революції гідності.

Остання крапля — Чеботар

Власне, втратити посаду пан Аваков міг ще наприкінці минулого року, під час формування коаліції після парламентських виборів-2014. Адже Президент Петро Порошенко бачив на чолі МВС іншу людину, але фракція «Народного фронту» і особисто керманич уряду Арсеній Яценюк наполягли на збереженні крісла саме за Аваковим. Але Арсен Борисович так і не зробив належних висновків, тим більше що навіть через рік після втечі «Сім’ї» з України посади його заступників та керівників окремих департаментів чи управлінь МВС обіймали доволі скандальні персоналії, які так і не змінили звичних «методів роботи».

Гучна відставка заступника глави МВС — начальника Головного слідчого управління Віталія Сакала минулого місяця стала не останньою. Позавчора, після тривалого скандалу з журналістами, у відставку подав інший одіозний заступник Авакова — Сергій Чеботар. За словами депутата Соболєва, «історія з Чеботарем стала останньою краплею» для їхньої депутатської групи, яка збирає підписи за відставку скандального міністра. Водночас на посаді заступника міністра лишається інший скандально відомий генерал з кадрової обойми екс-глави МВС Віталія Захарченка — Василь Паскал.

Сам Сергій Чеботар, який ще понад десять років тому був людиною одіозного Віктора Медведчука, на сайті МВС своє рішення — подати у відставку — пояснив «систематичним цькуванням у вигляді замовних публікацій наклепницького характеру в засобах масової інформації», тиском на сім’ю тощо. При цьому пан Чеботар заявив про себе як про поборника корупції, який докладав зусиль і до створення добровольчих батальйонів.

От тільки численні журналістські розслідування повідомляли про протилежне. Тим більше що радник Президента Микола Томенко ще у листопаді 2014 року звертався до Генпрокуратури з проханням перевірити можливу причетність керівництва МВС загалом та заступника міністра Сергія Чеботаря до корупційних схем.

Але справжній скандал навколо Чеботаря розгорівся наприкінці квітня 2015 року, коли біля його будинку в престижному селі Лісники під Києвом невідомі напали на знімальну групу телеканалу ZIK, забравши відеокамеру та навігатор з автівки. Згодом самі ж журналісти з’ясували, що нападниками виявилися зять Чеботаря Олег Поліщук та його бізнес-патнер Сергій Гаврилко. Мало цього, всі ці дні пан Чеботар стверджував, що той будинок у Лісниках йому та членам його родини не належить, але з’ясувалося, що «хатинка» оформлена на його рідну доньку Оксану. До того ж поруч із земельною ділянкою родини Чеботаря у заповідній зоні журналісти виявили іншу ділянку на 75 соток, оформлену на бізнес-партнерку його зятя.

Проблема не в заступниках, а в керівникові

Про те, що замішаний у побитті журналістів Чеботар обов’язково подасть у відставку, ще за добу до його офіційного рішення повідомила народний депутат Вікторія Сюмар. На час цього скандалу він пішов у відпустку.

«Я розмовляла з Чеботарем, коли ця історія сталася: це не моє, будинок не мій, цих людей ми не знаємо тощо. Як виявилося, це прямий його родич. І ці речі неприпустимі. Я також вважаю, що він повинен подати у відставку», — обурювалася пані Сюмар.

Утім її колега нардеп Єгор Соболєв переконаний, що справа не в заступниках (Сакал, Чеботар), а в їхньому керівникові. Тому й наполягає на відставці ще й Арсена Авакова. За його словами, низка депутатів не відмовляється від ініціативи відставки глави МВС навіть попри запізнілу відставку його чергового заступника.

«Добре, що Аваков нарешті зрозумів, що Чеботаря треба звільнити, але, на мою думку, це сталося запізно. Проте це не остання історія, яку ми бачимо. Тільки позаминулого тижня ми боролися за звільнення іншого заступника міністра — Сакала, до цього були керівники обласних управлінь, — зазначає Соболєв. — То, може, проблема не в заступниках і не в начальниках управлінь, а в керівникові, який провалив ключове завдання — очищення міліції від корупціонерів і перевертнів!?»

Обранець стверджує, що чимало нардепів, підписуючи постанову про відставку Авакова, скаржаться на тривалу корупцію у міліції, зокрема, у сфері бюджетних закупівель і роботі міліціонерів на лінії розмежування у зоні АТО, в тому числі щодо впровадження пропускного режиму.

Єгор Соболєв нагадує, що очільника МВС можна звільнити постановою, для чого не потрібно збирати 150 підписів, а лише набрати необхідну кількість голосів у залі. Тож фракція «Самопоміч» голосуватиме за звільнення Авакова, при цьому не претендує на цю посаду.

У свою чергу, радник голови МВС, депутат Антон Геращенко вважає, що «Україна не виграє» від відставки Авакова, мовляв, покажіть мені того, хто не помиляється. Але ж хіба не забагато помилок скоїв поки що міністр Аваков останнім часом?

ОЦІНКА

Микола Скорик,
нардеп від «Опозиційного блоку»:

— Керівництво МВС тільки те й може, що піаритися у «Фейсбуці», але не поспішає відзвітувати перед громадянами відносно скандалів навколо відомства. Чому Аваков готовий знову взяти на роботу в МВС скандального рятувальника Шкіряка? Чому ДАІ дозволяють дембельські акорди з пограбувань на дорогах?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Уряд передав до парламенту проект закону про національну поліцію. Документ зареєстрований 13 травня, його ініціатором вказані Кабінет Міністрів і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Раніше глава МВС Арсен Аваков висловлював сподівання, що Верховна Рада прийме пакет законопроектів, необхідних для реформування МВС, і вони набудуть чинності з 1 червня.