І знову це докучливе «апчхи»...

14.05.2015
І знову це докучливе «апчхи»...

Лікуючи сезонну алергію, важливо не тільки пом’якшити симптоми, а й усунути причину недуги. (з сайта medinote.ru)

Краплі для носа: порятунок чи перешкода?

Як свідчить статистика, 30—40 відсотків населення світу схильні до алергійних реакцій. Життя кожного шостого українця зачіпає ця проблема, і кількість хворих на алергію, кажуть лікарі, дедалі зростає.

Особливо докучає хворим «сезонна алергія». Комусь весняна зелень і цвітіння — довгоочікувана радість, а для алергіків — період страждання. Пилок рослин спричиняє напади недуги, неабияк ускладнюючи життя. А вже незабаром настане болісний «туманний сезон», коли тополиний пух безперестанку падатиме на голову, залітатиме в очі і забиватиме носа, завдаючи суттєвих неприємностей здоров’ю.

Весняну алергію лікарі називають полінозом — від латинського слова «поллін», тобто «пилок». Перші прояви недуги дають знати себе вже у квітні, коли зацвітають вільха, акація, починають зеленіти ясен, ліщина, клен. Чим дрібніший пилок рослини, тим він більш небезпечний. Скажімо, на пилок хвойних дерев алергія виникає рідко. За словами лікарів, часом перші прояви весняної алергії дають про себе знати ще за тиждень до цвітіння, адже вітер здатен принести пилок із південних регіонів, де все починає зеленіти раніше.

Пилок — це фактично ДНК рослин. Коли в організм людини потрапив, скажімо, пилок полину, то як організм має зреагувати на таке вторгнення? Знищити алерген! Інакше, кажуть лікарі-алергологи, організму на клітинному рівні загрожує перепрограмування геном полину. Аби цього не сталося, організм вмикає природні захисні механізми, і бореться із пилком, доки всі молекули алергену не вдасться ліквідувати.

Чому ж в одних людей виникає алергія на пилок, а в інших — ні? Все залежить від стану імунітету, спадкової схильності до недуги, перенесених хвороб. Коли людина вдихає пилок, він потрапляє в порожнину носа, і організм починає боротися: виникає нежить, чхання. Реакція зрозуміла: зайвий слиз необхідно ліквідувати. Пилок відразу атакують лейкоцити, які осідають у судинах слизової носа, і лімфоцити, що «мешкають» у лімфатичних вузлах носа. Отож пилок, потрапляючи на слизову носа, подразнює клітини епітелію, і вони, аби не допустити чужорідну ДНК, повинні негайно закрити канали в мембрани клітини, а людина — миттєво чхнути. На слизовій оболонці носа «несуть варту» лейкоцити — але це в тому випадку, якщо слизова здорова, добре зволожена, і там немає грибка та бактерій. Однак таку рівновагу легко порушити, зокрема, втручаючись у процес із краплями, які блокують роботу видільної системи. На жаль, слизова носа часто вражена димом, вихлопними газами, і це ускладнює процес лікування. Лікарі наголошують: краплями для носа алергії не вилікувати, це лише на деякий час усуне симптоми, а в цілому — лише перешкодить організму в природний спосіб боротися з алергеном.

Тополя цвіте — голова «гуде»

Недуга проявляє себе по-різному. Це може бути і простий нежить, і кашель, що часом переростає в бронхіальну астму. Зазвичай весняна алергія дає про себе знати нежитем і кон’юктивітом (запаленням роговиці ока).

«Насправді сам по собі тополиний пух — дуже слабкий алерген, — пояснює президент Асоціації алергологів України, професор Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Борис Пухлик. — Проблема в тому, що його багато, він і дратує, і подразнює кількістю. Крім того, тополиний пух — небезпечний транспортер: концентрує в собі пилок інших рослин-алергенів».

Під час «тополиної заметілі» Борис Пухлик рекомендує носити темні захисні окуляри, «блокувати» ніс спеціальним оприскувачем, який можна придбати в аптеці, або бодай маззю на кшталт оксолінової. «Раджу робити також спеціальний «душ» для носа, — наголошує Борис Михайлович. — Прийшли додому — промийте ніс за принципом: втягнули воду — вилили. Але найважливіше, якщо виникли симптоми, — проконсультуватися у фахівця і пройти терапевтичний курс спеціальними препаратами. Не запускайте проблему! Якщо вчасно розпочати лікування, одужання настає в 95% відсотках випадків. Лікування зазвичай триває 2-3 курси. Вже після першого етапу стає легше на 50 відсотків, після другого — на 75%, а після третього людина повністю одужує. Сьогодні достатньо препаратів, в тому числі вітчизняних, для лікування алергій. Просто люди мають приділяти увагу своєму здоров’ю. Бо зазвичай як відбувається? Зняв реакцію за допомогою протиалергійних препаратів, полегшив дихання завдяки інгалятору, стало на певний час краще — і забув про проблему. А забувати якраз і не можна. Адже таким чином усуваєте симптоми, а не причину».

Страх — недуги помічник...

Аби приборкати проблему, лікарі радять насамперед правильно налаштувати себе в психологічному плані. Коли людина з алергією виходить із дому, її часто супроводжує страх: «Вдихну пилок — і почнеться напад». Страх провокує спазм судин, з’являється тривожність. Хворий може лише подумати: «Ось зараз буде зле!» — і напад настане раніше, ніж людина залишить помешкання, адже організм готується відбивати атаку заздалегідь.

Важливе значення для лікування алергії має збалансоване харчування. Хворим потрібно стежити, аби в щоденному раціоні були всі необхідні компоненти для будівництва нових здорових клітин організму: вітаміни, мікроелементи, амінокислоти. Щодня слід пити достатню кількість чистої води, а газовані напої, особливо солодкі, із барвниками, варто вилучити з раціону. Важливо очищати організм від шлаків. Це допоможе підтримати внутрішній резерв організму. Адже людський організм — розумний, здатний відновлювати власні можливості в будь-якому віці. Важливо лише вміло допомагати йому в цьому.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Алергія проявляє себе не тільки сльозливістю, набряками слизових оболонок носа, почервонінням повік. Недуга може також ускладнюватися висипаннями на шкірі (кропив’янкою), запамороченням, головним болем, безсонням. На думку фахівців, таку реакцію викликає не сам тополиний пух, а пил, який він вбирає, а також згадувані пилок і спори рослин. Саме вони стають причиною запалень і подразнень слизових оболонок, а не білі м’які пушинки, що нагадують сніг. Ця проблема набула загрозливих масштабів упродовж останніх десятиліть, коли повітря (особливо в містах) забруднилося «по вінця». За спостереженнями лікарів, алергія на рослинний пилок (насамперед тополиний) турбує сьогодні кожного четвертого жителя планети.

 

ДО РЕЧІ

Що ж робити тим, для кого цвітіння тополі стає справжньою катастрофою? Як пережити складний «пуховий період»? У спеку важко всидіти у приміщенні при закритих вікнах, а відкриваючи їх — впускаємо в дім «тополину заметіль». Аби пух не потрапляв у кімнати, «одягніть» на вікна спеціальні сітки чи бодай марлю. За можливості лікарі радять у цей період якомога менше виходити на вулицю, особливо якщо погода спекотна і суха. А прийшовши додому, відразу прийміть душ і перевдягніться.