Радіограма з «мікрохвильовки»

14.05.2015

Лише через 17 років спостережень австралійські вчені з астрономічної лабораторії в місті Паркс розв’язали загадку дивних радіосигналів, які реєстрував радіотелескоп станції в атмосфері Землі. Виявилося, що таємничі сигнали з космосу є нічим іншим, як радіоперешкодами, які створює встановлена в їдальні обсерваторії звичайна мікрохвильова піч, повідомляє британська газета «Гардіан».

Найвідоміша обсерваторія Австралії вперше зафіксувала загадкові сигнали 1998 року. Швидко було встановлено, що походять вони з джерела, розташованого за кілька кілометрів від радіотелескопа. Тому спочатку виникла гіпотеза про вплив блискавок. Додаткові шуми з’являлися кілька разів на рік і особливо не перешкоджали роботі, тому астрономи запровадили спеціальну поправку на небажаний сигнал і продовжували роботу.

З’ясувати справжнє походження шумів вдалося випадково. У січні цього року в радіотелескоп умонтували новий пристрій для моніторингу радіохвиль. Тоді ж було зафіксовано дуже сильний сигнал із частотою 2,4 Ггц, який є характерним для побутових «мікрохвильовок». З’ясувалося, що радіотелескоп фіксує загадкові шуми лише тоді, коли скерований у бік пічки. Швидке розслідування допомогло знайти винуватця. Перешкоди з’являлися лише за чітко визначених обставин — якщо замість чекати, коли мікрохвильова піч сама вимкнеться, особливо голодні співробітники відчиняли її дверцята під час роботи. Задля справедливості варто зазначити, що винуватцями були не самі астрономи, які зазвичай харчуються в самому містечку Паркс, а працівники, відповідальні за технічне обслуговування радіотелескопа.