Прянощі — річ специфічна і далеко не всім вони до смаку. Однак лікарі-дієтологи постійно нагадують про корисні властивості цих незмінних добавок до їжі, які не тільки поліпшують смак страв, а й здатні лікувати. Скажімо, кориця, яку зазвичай використовуємо для випічки, спроможна боротися з інфекціями не гірше аптечних препаратів.
Як зауважує дієтолог Олена Лисненко, вживання кориці надійно захищає організм від отруєння, оскільки в олії рослини містяться сильні протимікробні компоненти, які запобігають інтоксикації. Кориця вбиває сальмонелу, лістерій і більшість штамів кишкової палички. Скажімо, під час дослідження, яке проводилося влітку 2014 року, корицевим оліям вдалося знищити за добу кілька штамів кишкової палички. А з кишковою паличкою пов’язують понад 100 тисяч випадків серйозних отруєнь, що мають негативні наслідки для печінки і підшлункової залози.
Вчені виявили в кориці сполуку, яка є ефективнішою за лікарські препарати у боротьбі з деякими поширеними бактеріальними і грибковими інфекціями. Вона — відмінний дезінфікуючий і бактерицидний засіб, ефективно бореться з хвороботворними грибками, в тому числі й такими, як Candida Albicans, що викликає молочницю, та Helicobacter Pylori, яка є причиною виразкових захворювань шлунка і кишечнику.
Кориця відмінно зарекомендувала себе й у боротьбі з простудними захворюваннями. Якщо її додавати в імбирний чай, цей напій послабить симптоми застуди і знизить температуру, а завдяки відхаркувальним властивостям допоможе подолати кашель.
Тим, хто дбає про струнку фігуру, також варто подружитися зі спецією, адже кориця, кажуть лікарі, допомагає схуднути. Звісно, якщо споживатимете не булочки з прянощами, а сам порошок. Кориця омолоджує організм, очищаючи його від шлаків і токсинів, які накопичуються роками. А також нормалізує і покращує травлення, позитивно впливає на роботу нирок, знижує рівень цукру і покращує його засвоєння.
Цінним вважається не тільки сам порошок кориці, а й аромат, яким вона обдаровує. Він поліпшує пам’ять, стимулює роботу мозку, прибирає нервозність, покращує настрій. Крапніть кілька крапель олії в аромалампу — і відпочиньте від утоми в затишному куточку.
Олена Лисненко радить додавати невелику кількість кориці до каш і кави. А також готувати коктейль, який прискорить обмін речовин. Для напою знадобиться склянка кефіру, пів чайної ложки кориці, пів чайної ложки імбиру і червоного перцю — на кінчику ножа. Додайте кориці до меду — така суміш здатна зміцнити серцевий м’яз, поліпшити дихання. Якщо щоранку натщесерце питимете склянку води з половиною столової ложки меду і дрібкою кориці — це відновить ваші сили.
Але пам’ятайте, що має кориця і протипоказання. Її, зокрема, не можна вживати при вагітності, високому тиску, при кровотечах, тим, хто має схильність до алергії. Разовий прийом спеції має бути не більшим, ніж пів чайної ложки. Адже велика кількість прянощів провокує надмірну нервову збудливість і прискорене серцебиття.