Я — не я, і хатинка не моя

07.05.2015
Я — не я, і хатинка не моя

Один iз будинкiв, який стоїть на дiлянцi Чеботаря. (каналу ZIK.)

28 квітня в селі Лісники під Києвом невідомі напали на знімальну групу антикорупційного проекту «Наші гроші» (телеканал ZIK). Нападники побили оператора і розбили знімальну техніку. Сталося це, як стверджували потерпілі, бiля побудованого в заповідній зоні будинку заступника міністра Арсена Авакова — Сергія Чеботаря.

«Не ласкаво просимо»

Пізніше Чеботар категорично спростовував, що має бодай якесь відношення до цього інциденту. Заступник міністра стверджував, що маєток узагалі йому не належить. Аби відвести від себе всі підозри, Чеботар навіть запросив журналістів у гості. А щодо села Лісники, то «ця інформація не відповідає дійсності. Я знову заявляю, що у мене немає ні будинку, ні земельної ділянки», — говорив він.

«Що стосується інформації про державний акт на земельну ділянку, виданий на одного з членів моєї сім’ї, то ця інформація є застарілою. Вказана земельна ділянка в лютому 2010 року була продана особам, які не мають ніякого відношення до моєї сім’ї. Хотів би зазначити, що журналісти телекомпанії ZIK уже оглядали і проводили відеозйомку будинку, в якому я насправді живу. Домоволодіння належить моїй дружині, вона його отримала у спадок від батьків», — переконує Чеботар.

Але журналіст Денис Бігус, який і поширив інформацію про напад на знімальну групу, відстоює свою правоту. Він надав документальне свідчення того, що земля в Лісниках таки оформлена на близьку людину Чеботаря. «Ви хотіли документів? Вони є у мене. Держакти на нерухомість абсолютно однозначно підтверджують — земля під будинком у Лісниках (та й самі будинки — саме будинки, бо він там не один!) оформлені на дочку заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Землю доньці, до речі, подарували», — повідомив Бігус.

Він також анонсував у своєму наступному ефірі «розповідь про вирубку реліктового лісу... Розповідь про те, з ким Чеботар пов’язаний і як його сімейство «заробило» на ці будинки». Бігус додав, що вже встановлений один iз нападників на журналістів. «Він теж чітко і прямо пов’язаний з Чеботарем. Ось тільки поки зовсім не ясно, що з ним робити. Через вас у мене вперше журналіст з охороною їздить. Хоч лови тепер і привозь до Авакова на Кабмін. Нехай особисто міністр оформляє», — написав Бігус на «Фейсбуці», звертаючись до Чеботаря та його людей.

Скандал набирає обертів

Невдовзі після всіх описаних подій співробітники Служби безпеки провели обшуки в Міністерстві внутрішніх справ. Пов’язані вони були з тим, що Чеботаря, як виявилося, давно підозрювали в корупції. А народний депутат від Блоку Порошенка Сергій Каплін узагалі додав цікаву деталь: при обшуку в кабінеті Чеботаря правоохоронні органи виявили золоті зливки і документи, які доводять його антизаконні діяння.

Що ж стосується, власне, маєтка у Лісниках, то вчора історію цієї нерухомості розглядав антикорупційний комітет Верховної Ради. Куди, до речі, запросили і самого героя скандалу, і його безпосереднього шефа Арсена Авакова. «Судячи з вигляду маєтку, при зйомках якого напали на знаменитих журналістів «Наших грошей», то це точно наша тема, — прокоментував голова Антикорупційного комітету ВР Єгор Соболєв. — Ми неодноразово отримували неофіційні свідчення екс-співробітників міліції, що Чеботар є ключовим вузлом корупції у МВС. Про що відразу ставили до відома міністра Авакова», — прокоментував він.

Шкода, що комітет був позбавлений свідчень головного фігуранта цієї справи — Чеботар до депутатів не явився. Як підкреслив Соболєв — без жодних пояснень. Натомість прес-служба МВС розповсюдила його заяву, якою Чеботар вимагає припинити «інформаційні провокації». Коментарі тут, як то кажуть, зайві.