НОВИНИ ПЛЮС

06.05.2015

Відділ кадрів

Кабінет Міністрів учора на позачерговому засіданні призначив головою Державної фіскальної служби Романа Насірова — народного депутата від Блоку Петра Порошенка, який досі був головою Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Насірова називають креатурою Президента і людиною, близькою до екс-голови ДФС Ігоря Білоуса, разом вони працювали в інвесткомпанії «Ренесанс капітал». Раніше Насіров також очолював напрям торгівлі цінними паперами Concorde Capital.

Україна-США

Віце-президент США Джо Байден і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликали Росію виконати свої зобов’язання відповідно до Мінських угод. Ідеться в тому числі про виведення всього важкого озброєння та іноземних бойовиків; звільнення усіх ув’язнених, що утримуються в Росії під вартою. Про це лідери заявили в ході телефонних переговорів 1 травня. Також Байден і Яценюк закликали РФ забезпечити допуск спостерігачів ОБСЄ на вибори, щоб розпочати підготовку до місцевих виборів, передбачених планом реалізації Мінських угод.

Наслідки 1 травня

Першотравневі виступи в Україні цього разу обійшлися без ексцесів, якщо не рахувати облиття кефіром лідера КПУ Петра Симоненка. Активісти й прихильники його партії (загалом близько тисячі) після судової заборони мітингувати на Хрещатику зібралися на території музею Великої Вітчизняної війни. Під час акції правоохоронці затримали за «дрібне хуліганство» 19 молодиків правого спрямування, які намагалися спровокувати бійку.

День свободи преси

За 2014 рік в Україні загинули вісім журналістів — українських та іноземних, кілька працівників ЗМІ загинуло вже цьогоріч. Про це йдеться у заяві Незалежної медіа-профспілки України з нагоди Всесвітнього дня свободи преси. «Більшість із них пішли з життя на території проведення неоголошеної війни на Донбасі, — зазначає НМПУ. — За рік цього протистояння понад 40 медійників побували в полоні. Кілька журналістів перебуває там і зараз».

Статус добровольців

У парламенті готується законопроект про резервну армію, для його напрацювання створена робоча група. Про це в ефірі «5-го каналу» повідомив перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. За його словами, цей закон буде «близький до естонського варіанта». «Думаю, ми на законодавчому рівні дамо можливість добровольчим підрозділам мати свій формат в системі оборони України з центром управління в Генштабі», — зазначив віце-спікер.