Як наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я, майже 30% смертельних випадків від раку тісно пов’язані з п’ятьма основними факторами ризику: надмірною масою тіла, недостатнім споживанням овочів, фруктів та ягід, відсутністю фізичної активності, курінням тютюну та споживанням алкоголю.
Столичний дієтолог Оксана Скіталінська переконана: харчування є одним із найвагоміших факторів не лише в профілактиці, а й у лікуванні онкологічних недуг. Лікар каже: аби запобігти цій складній недузі, варто переглянути власні звички і упорядкувати харчування.
Насамперед — переглянути розмір порцій. Адже переїдання, як стверджують лікарі, спричинює надмірне утворення жиру в організмі, що провокує порушення гормонального балансу. Відтак відбувається посилений ріст клітин. Відомо, що рак розвивається внаслідок змін в одній-єдиній клітині, яка необмежено починає ділитися, а організм втрачає контроль над цим процесом і не здатен його зупинити.
Наступний важливий крок — зменшити споживання насичених жирів та копченостей. Смажена їжа, ковбасно-сосисочні вироби, кондитерські ласощі, особливо ті, що містять маргарин та креми, сприяють розвитку атеросклерозу та хвороб, пов’язаних із ним — ожиріння, гіпертонії, діабету, онкологічних захворювань. У ковбасні вироби, наголошує лікар, як консервант додають нітрити, які в організмі перетворюються на канцерогенні речовини.
«Вкрай важливо включити в раціон «протизапальні» жири, — рекомендує Оксана Скіталінська. — Бажано замінити соняшникову, кукурудзяну, соєву олії на мононенасичені (оливкова олія, авокадо) та омега-3 жири (риб’ячий жир, лляне насіння, волоські горіхи). Олії, багаті омега-6 та омега-9 жирами, до яких належать соняшникова, кукурудзяна та соєва, спричиняють «тихі» запалення в організмі. Але з олією також не можна перебрати міру: денна норма споживання — столова ложка».
Також дуже корисно щоденно включати в раціон 4-5 порцій овочів, фруктів, ягід. Споживання овочів та фруктів майже удвічі скорочує ризик розвитку раку молочної залози, сечового міхура, простати, легенів.
Фахівець радить збільшити споживання харчових волокон. Це клітковина, тобто м’якоть фруктів та ягід, овочів, листової зелені, оболонки злакових. Харчові волокна, як губка, затримують токсичні речовини, канцерогени, які потрапили або утворились у шлунково-кишковому тракті, не допускають їх всмоктування в кишечнику. Сучасна людина споживає приблизно 7 грамів харчових волокон у день — замість необхідних 30-40 грамів. Такий дефіцит стає причиною поширеного нині раку товстого кишечнику, який стоїть на першому місці серед усіх онкологічних захворювань.
Також, за порадою фахівця, необхідно вживати продукти, багаті селеном (пшеничні та вівсяні висівки, часник, горіхи, печінку, дріжджі). Селен сприяє зміцненню імунітету, захищає мембрани та ДНК клітин від злоякісних перероджень.
І не забувайте про білкові продукти високої біологічної цінності. Амінокислоти, з яких, як із цеглинок, складаються білкові продукти, є «будівельним матеріалом» для утворення імунних клітин, зауважує пані Скіталінська. Тож зверніть увагу на яйця (зварені м’яко або паровий омлет), кисломолочні продукти (а також молочну сироватку), рибу, нежирну птицю, бобові (сочевицю, турецький горох, квасолю, боби). Раз на тиждень дієтолог рекомендує вживати невелику порцію печінки, яка є джерелом особливо цінного амінокислотного комплексу — глутатіону, який підвищує детоксикаційну (очисну) функцію печінки і, відповідно, антираковий захист.
«Дуже добре, коли ваша їжа на 75% — рослинного характеру, — вважає дієтолог. — Склад її має бути максимально різноманітним. При цьому дві третини краще споживати в сирому, а одну третину — в паровому, тушкованому чи запеченому виді. Аби зменшити потрапляння пестицидів та нітратів в організм, рекомендую ретельно промивати овочі у проточній воді чи замочувати їх. Корисно споживати свіжоочищені горіхи та свіжо- полущене насіння, а також 1-2 склянки зеленого чаю щодня. Якщо любите каву, то обирайте натуральну і — не більше двох чашок на день».
Також дієтолог радить вживати менше цукру (бо рак, каже вона, любить солодке), після 40 років обмежити споживання червоного м’яса (до одного разу на тиждень), пити чисту воду. Корисно також до більшості страв додавати порошок куркуми (півчайної ложки на порцію), часто вживати чай з імбиром, щотижня — капусту броколі (сирі суцвіття — у салати, «ніжки» — у супи та рагу), двічі на місяць — гриби шиїтаке (готуються 5 хвилин).
Водночас важливо не забувати про фізичну активність: швидка ходьба протягом години знижує ризик раку прямої кишки на 26%, грудей — на 30%, шлунка — на 40% і майже на 70% — раку простати та на 80% — раку матки та яєчників.
МАЙТЕ НА УВАЗІ
Дієтологи нагадують, що за день людина має отримувати три прийоми їжі (основні) та один-два перекуси. Важливо не пропускати жоден із прийомів, а особливо — сніданок. Пропущений сніданок — це погана концентрація уваги, сонливість, застій жовчі, ризик запалення та утворення каменів у жовчному міхурі, сповільнення обміну речовин, схильність до набирання зайвої ваги та ожиріння.