«Замовляння» тут не допоможуть

28.04.2015
«Замовляння» тут не допоможуть

Кріотерапія («заморожування» рідким азотом) — один зi способів позбутися надокучливих бородавок. (з сайта medprice.com.ua.)

А після стресу з’явились вони...

Бородавки виникають у людей будь-якого віку, але літніх людей ця прикрість турбує частіше, ніж молодих, кажуть лікарі. Збудником таких утворень на шкірі лікарі називають один із видів вірусу папіломи. Розміри бородавок, їхній зовнішній вигляд залежать передусім від місця розташування та від того, наскільки вони травмуються (одягом, іншими зовнішніми факторами). Захворювання може перебігати в різні способи. Самих бородавок може бути від однієї до кількох десятків.

«Вірус папіломи проникає в організм через шкіру або слизову оболонку i здатен «закріпитися» в органах нервової системи, — пояснює лікар-дерматолог Наталія Лага. — Вiн залишається в організмі до кінця життя. Тоді шкірні неприємності стають тісно пов’язаними з емоційним станом ураженої вірусом людини. Тобто, будь-який стрес чи нервове потрясіння можуть спровокувати появу бородавок».

Вірусом, який провокує цю шкірну проблему, нині вражено багато людей, однак більшість із них не підозрюють про проблему. Аж доки не помічають видимих проявів вірусної інфекції — власне бородавок.

Дверні ручки — фактор небезпеки?

Вірус папіломи передається від людини до людини під час безпосереднього контакту. Скажімо, рукостискання. Переносниками хвороботворних мікроорганізмів можуть бути також предмети загального користування — дверні ручки, офісна техніка. Вірус, що викликає появу бородавок, живе у зовнішньому середовищі не більше трьох годин, але цього часу цілком достатньо, аби ще одна людина підхопила проблему.

«Це не спадкова недуга, — наголошує лікар. — Однак якщо батьки мають вірус, то під час спільного проживання він рано чи пізно перейде до дітей — у результаті тісних постійних контактів».  

У деяких випадках бородавки зникають самі собою — раз і назавжди. В інших вони також ідуть без вороття, але після курсу спеціального лікування. У когось ці утворення зберігаються тривалий час. А часом після, здавалося б, ліквідації проблеми з’являються знову — на тих самих або інших місцях. Все залежить від стану імунної системи.

Тісне взуття — «розкіш» для вірусу

Вірус папіломи може тривалий час залишатися в організмі в неактивному стані. І навіть не дошкуляти людині жодним дискомфортом. Але щойно імунітет дасть збій (через хворобу або стрес), бородавки можуть вигулькнути на різних ділянках, як гриби після дощу.

Заразитися вірусом папіломи значно легше, якщо людина потерпає від підвищеної пітливості. До групи ризику належать особи, робота яких пов’язана з прибиранням, ручним пранням — на шкірі в таких випадках утворюється багато мікротравм.

Вірус, який провокує бородавки на стопах, особливо любить тепло і вологу. Тому кросівки, синтетичні черевики — ідеальне взуття для збудника бородавок. Якщо взуття при цьому тісне — вірус узагалі «виходить з-під контролю».

Не сип на рану попіл...

Для терапії недуги часто застосовують кріотерапію (лікування за допомогою холоду). Лікарі радять також хіміотерапію (коли застосовують спеціальні мазі і креми) чи лікування лазером. У будь-якому разі метод терапії має підбирати фахівець-дерматолог.

Часто хворі діляться власними «рецептами» боротьби з бородавками. Деякі з методів межують із фантастичними сюжетами. «Хвора розповідала, як за порадою сусідки розрізала сиру картоплину, однією половинкою терла бородавку, потім складала половинки докупи, закопувала в саду і чекала, доки бульба повністю згниє. Тоді, мовляв, бородавка зникає. Але це абсурд, що ґрунтується на самонавіюванні, — переконана Наталія Лага. — Є такі, що діють «радикальніше», — капають оцтову кислоту, притрушують попелом, сподіваючись, що усунуть проблему. Але подібні методи можуть лише спровокувати запалення, проникнення інфекції в уражені ділянки шкіри. Метод самонавіювання іноді справді допомагає. Але діє він не на всіх. Тож краще все-таки заручитися допомогою фахівця».