Амбіції й обіцянки

28.04.2015

За п’ять років Україна забезпечить ефективну імплементацію Угоди про асоціацію з ЄС, виконає умови, необхідні для подачі заявки на членство в Євросоюзі і сподівається влитися в єдину європейську сім’ю. Таку амбітну мету задекларував учора, відкриваючи саміт «Україна — Європейський Союз» у Києві, Президент Петро Порошенко. Це перший саміт у контексті Угоди про асоціацію з ЄС, яку, нагадаємо, було підписано в червні 2014 року.

За словами глави держави, членство в ЄС — наша ключова ціль, «заради якої проводяться реформи». Також Порошенко висловив переконання, що російська агресія на Донбасі не повинна стати перешкодою на шляху отримання Україною безвізового режиму з Євросоюзом.

У цьому з ним згоден і президент Європейської Ради Дональд Туск, який іще до початку саміту вразив журналістів тим, що говорив до них українською мовою (без папірця і, судячи з усього, не виголошуючи завчену промову, а «від душі»). Таким сюрпризом екс-прем’єр-міністр Польщі й нинішній очільник ЄС уперше порадував на вулиці Інститутській — алеї Героїв Небесної сотні, куди прийшов ушанувати пам’ять загиблих під час подій минулого року на Майдані.

Згодом, уже в рамках саміту, пан Туск також розпочав свою промову з українських слів, висловивши сподівання, що невдовзі українська мова стане «однією з офіційних мов ЄС». Також глава Євроради пообіцяв, що найближчим часом Брюссель відрядить до України оціночну місію, яка має визначити потреби нашої держави.

Окрім президента Європейської Ради, до Києва приїхав також голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер — утрьох із Порошенком вони провели зустріч у форматі «тет-а-тет». Нагадаємо, у березні Юнкер планував приїхати до столиці України разом із високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федерікою Могеріні, але був змушений скасувати свій візит через проблеми зі здоров’ям.

Натомість цього разу до Києва не прилетіла сама Могеріні. Напередодні, в неділю, вона телефоном обговорила питання порядку денного саміту та ситуацію на сході України з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. І висловила вибачення за те, що не може бути присутньою на засіданні — «через зобов’язання щодо зустрічі з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном за дорученням спеціальної Європейської Ради від 23 квітня».

Раніше держави-члени Євросоюзу дійшли згоди щодо заяви, яку планувалося ухвалити за результатами саміту Україна—ЄС у Києві. Як повідомляє УНІАН, Франція та Німеччина блокували спільну заяву, намагаючись внести в текст правки, які б нівелювали її зміст. Задля пошуку компромісу 26 квітня у Брюсселі було проведено термінове засідання постійних представників держав ЄС, яким вдалося домовитися.

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна може відмовитися підписувати підсумковий документ на саміті Східного партнерства в Ризі, якщо в ньому буде «знижено рівень амбіцій» у рамках цієї програми. Про це заявив постійний представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв, повідомляє DT.ua.