НОВИНИ ПЛЮС

24.04.2015

Газу в Україні побільшало, але згодом може поменшати

Запаси газу в підземних сховищах газу (ПСГ) України становлять 8 млрд. кубометрів. Про це повідомив журналістам глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. За його словами, до ПСГ України щодоби закачується 40 млн. кубометрів газу. «Ми зараз щодня закачуємо до сховищ 40 млн. куб. м. У нас зараз запас уже 8 млрд. кубометрів. На мінімумі було 7,5 млрд. кубометрів», — сказав Демчишин. Він пояснив, що збільшення запасів газу в ПСГ, зокрема пов’язане із зниженням обсягів енергоспоживання. «Ми відключили (підприємства) теплокомуненерго, підвищивши ціну для населення», — уточнив міністр. За його словами, у зв’язку зi зростанням ціни на газ для населення одним із нагальних питань може стати проблема неплатежів за ресурс. «Частину (підвищення ціни) — має закрити субсидія, а частину, ми сподіваємося, сплатить населення», — додав Демчишин.

Турчинов: убивство Бузини — замовне

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що у вбивствах екс-«регіонала» Олега Калашникова та журналіста Олеся Бузини простежується замовний характер. Про це він сказав в інтерв’ю «5-го каналу». «Коли ми говоримо про вбивство Бузини, Калашникова, то тут простежується замовний характер убивств. Їх убивство, в першу чергу, вигідне тим, хто працює сьогодні проти країни. Для того щоб піднімати хвилю, для того, щоб розповідати про те, що в нас тут немає правопорядку, не працює закон тощо», — зазначив Турчинов. За його словами, силові структури зорієнтовані на те, щоб швидко розкрити ці вбивства, і найближчим часом прозвітують про їх розкриття. 

Кіхтенка перевірить СБУ

Діяльність голови Донецької ОДА Олександра Кіхтенка перевірять представники СБУ та низки міністерств. Про це повідомляє прес-служба Кабміну. «До складу комісії зокрема ввійшли представники Служби безпеки України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів, Мiністерства соціальної політики, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та низки інших відомств. Комісія розгляне і дасть оцінку діяльності керівника Донецької ОДА та самої адміністрації на предмет декількох показників. Зокрема, йдеться про соціально-економічне становище, підтримку тимчасово переміщених осіб, стан фортифікаційних споруд», — заявив радник Прем’єр-міністра України Данило Лубківський. Рішення про створення тимчасової міжвідомчої комісії було прийнято на засіданні Кабміну. Голова комісії (заступник міністра Кабінету Міністрів Роман Греба) доповість про результати роботи через 14 днів.

Закон про децентралізацію напишуть у травні

12 травня робоча група з питань організації державної влади та децентралізації, що створена у складі Конституційної комісії, має розглянути текст відповідного законопроекту про внесення змін до Основного закону. На цьому наголосив голова ВР, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман, підбиваючи підсумки засідання робочої групи. Гройсман доручив Інституту державного будівництва і місцевого самоврядування опрацювати і узагальнити у порівняльній таблиці надані членам робочої групи матеріали. У свою чергу головне юридичне управління апарату Верховної Ради повинно розробити відповідний календарний план роботи з тим, аби 12 травня робоча група зібралася для обговорення тексту законопроекту. Після цього робоча група має представити на розгляд Конституційної комісії, наступне засідання якої заплановано на 13 травня, проект внесення змін до Конституції. «Я би хотів, щоб наприкінці процесу був результат. Вважаю індикатором нашої роботи голосування у парламенті законопроекту про внесення змін до Конституції у частині децентралізації. Це має відбутися не пізніше 15 липня, бажано на два тижні раніше», — зазначив Гройсман.