У майбутнє — трьома «ешелонами»

23.04.2015
У майбутнє — трьома «ешелонами»

Представники клубів Прем’єр-ліги — під час обговорення формату чемпіонату країни 2015/2016 років (з сайта www.fpl.ua.)

Бажання переформатувати українську прем’єр-лігу у її «господарів» виникло наприкінці минулого сезону, проте піти на радикальне оновлення регламенту чемпіонату старе керівництво ФФУ не наважилося. Після приходу до Будинку футболу нового очільника обговорення даного питання почалося з новою силою й, схоже, з другої спроби реформування ЧУ таки відбудеться. Наразі вітчизняну футбольну спільноту активно готують до майбутніх змін, щоправда, зрозуміти сьогодні їхню глибину й серйозність дуже важко. Після зустрічі представників клубів прем’єр-ліги, що днями відбулася в Києві, чітких деталей можливих пертурбацій не з’явилося, хоча старт нового ЧУ — не за горами. Єдине, на що спромоглися офіційні представники учасників елітного дивізіону, так це затвердити дату проведення матчу за Суперкубок (14 липня) та першого поєдинку наступного чемпіонату (18 липня). Водночас детальне обговорення формату майбутнього турніру відклали на кінець травня, коли остаточно має з’ясуватися кількість команд, готових грати на найвищому рівні. Водночас попередні дані, якими володіє ПЛ, свідчать, що всі нинішні учасники елітного дивізіону не проти своєї участі в наступному розіграші.

Що стосується можливих варіантів проведення майбутньої національної першості, то загалом їх — п’ять. Утім, по суті, все обертатиметься навколо двох схем.

Згідно з першою пропозицією, клубам пропонують залишити все, як є. У іншому ж випадку має відбутися перехід на один із наступних форматів — «4-6-4», «6-4-4» чи-то «4-4-6».

Зазначимо, що в разі «подрібнення» «пелотону» на три «ешелони», яке мусить відбутися після завершення класичної двоколової «регулярки», в чемпіонаті, за задумом авторів, суттєво скоротиться число прохідних матчів і водночас зросте інтрига та видовищність поєдинків. Особливо це стосується баталій за участі четвірки топових колективів, які розігруватимуть чемпіонський титул та путівки до Ліги чемпіонів. Команди, що опиняться в наступному «ешелоні», змагатимуться за перепустку до Ліги Європи. Натомість решта учасників, що опиняться внизу турнірної таблиці, визначатиме останнього зайвого, котрий після завершення сезону відправиться в першу лігу.

Здається, більшість клубів ПЛ не проти переходу на новий формат, от тільки спільної думки щодо чисельності окремих підгруп у них наразі немає. Приміром, у «Карпатах» заявляють, що вони підтримують формат «4-6-4», у «Шахтарі» залишаються прихильниками запропонованої ними в минулому році схеми «4-4-6».

Водночас президент «Говерли» Олександр Шуфрич прагне, аби переформатування чемпіонату відклали на рік, вочевидь побоюючись «не вписатися» в нові атестаційні правила ліги. «Змінювати регламент по ходу гри — зовсім неправильно. І якщо ми посядемо в поточному чемпіонаті місце, вище 14-го, ми повинні залишитися в прем’єр-лізі. А шантажувати нас непроходженням атестації не потрібно», — заявив Шуфрич-молодший.