Криза відміняється

23.04.2015
Криза відміняється

У повторному чвертьфіналі «Баварія» просто зім’яла захист португальського чемпіона. (з сайта УЄФА.)

Як би не хотіли вболівальники постійно бачити свою улюблену команду на коні, але весь час перемагати не можуть навіть визнані гранди континентального футболу. Періодично, пояснюючи невдачі своїх іменитих підопічних, про цей спортивний постулат згадує один із найбільш титулованих тренерів сучасності Жозе Моуріньйо, подібні аргументи минулого тижня довелося використовувати й Хосепу Гвардіолі, «Баварія» якого сенсаційно програла перший чвертьфінальний поєдинок португальським «драконам» — 1:3.

Несподівана поразка «Баварії» в Порту дозволила окремим критикам затягнути пісню про кризу в стані мюнхенського клубу. Проте підстав для подальшого розвитку теми підопічні Гвардіоли не дали, адже в повторному поєдинку в друзки розбили португальського чемпіона (6:1) й пройшли до півфіналу Суперліги. Варто нагадати, що за схожим сценарієм проходив процес подолання баварцями стадії 1/8 фіналу поточного розіграшу ЛЧ, коли після нульової нічиєї у першому поєдинку в матчі-відповіді мюнхенці з непристойно великим рахунком розбили «Шахтар».

Тоді знущання над «гірниками», які практично від самого початку протистояння на «Альянс-Арені» були змушені грати в меншості, «Баварія» розтягнула на два тайми, забивши, в підсумку, сім «сухих» м’ячів. У випадку ж з «Порту» основну порцію голів у ворота Фабіано підопічні Гвардіоли відправили ще до перерви. Результат першого поєдинку не залишав мюнхенцям часу на розкачку, i щойно прозвучав стартовий свисток, на володіння бразильського кіпера португальського клубу вони спрямували град власних атак. Уже на 21-й хвилині мюнхенського поєдинку «Баварія» почувалася цілковитим господарем становища. Власне, після двох швидко забитих м’ячів перепустки до півфіналу Суперліги вже перебували в руках хлопців Гвардіоли. А щоб у суперника шансів їх відібрати не було зовсім, до завершення першого тайму баварці ще тричі засмутили гостей із Португалії.

«Вечір вийшов неймовірним. Ми безмежно щасливі», — не приховував радості автор «дублю» Роберт Левандовський. Власне, в екстазі перебували всі глядачі на «Альянц-Арені», які стали свідками по-справжньому феноменальної гри у виконанні своєї команди. Гольова феєрія, щоправда, на другу частину поєдинку не поширилася. В один момент навіть здалося, що «Порту», розмочивши рахунок, починає вставати з колін, але вилучення португальського захисника та черговий м’яч, який залетів у володіння Фабіано, поставили в цьому неймовірному поєдинку остаточну крапку.

«Попри невдалий вояж до Португалії, я вірив у сприятливий підсумок. Загалом, упевнений, що ми можемо грати ще краще», — заявив Гвардіола. І справді, потенціал у мюнхенців залишається серйозним, адже двораундова дуель з «Порту» пройшла без участі їхніх зіркових півзахисників — Франка Рібері та Ар’єна Роббена. Їхня відсутність серйозно вплинула на результат першого поєдинку, проте, за словами капітана «Баврії» Філіппа Лама, в матчі-відповіді команда класно змогла закрити проблемні позиції. «У виїзному протистоянні у нас були вільні зони на флангах, якими ми не скористалися. Сьогодні ж ми розв’язали проблему завдяки тому, що я грав праворуч, а Маріо Гьотце — ліворуч», — пояснив Лам.

Значно менше тактичних ребусів потрібно було вирішувати перед чвертьфінальним матчем-відповіддю «Барселоні». Після комфортної гостьової перемоги над «ПСЖ» — 3:1 на «Камп Ноу» каталонцям можна було особливо й не напружуватися. Єдине, що могло турбувати очільника «Барси» Луїса Енріке, повернення на поле після дискваліфікації шведської зірки парижан — Златана Ібрагімовича. Утім завдяки «дублю» феноменального бразильця Неймара «гранатово-синім» швидко вдалося розв’язати всі питання, які залишалися невирішеними після першої зустрічі.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чветьфінали. Матчі-відповіді. «Баварія» (Німеччина) — «Порту» (Португалія) — 6:1 (Алькантара, 14; Ж. Боатенг, 21; Р. Левандовський, 27, 40; Мюллер, 36; Х. Алонсо, 88 — Мартінес, 73; вилучення: Маркано, 87 («П»); перша гра — 1:3), «Барселона» (Іспанія) — «ПСЖ» (Франція) — 2:0 (Неймар, 14, 34; 3:1).