КУЛЬТНОВИНИ

22.04.2015

Нові герої кінематографістів — «кіборги»

Творець фільму про депортацію кримських татар «Хайтарма» Ахтем Сеїтаблаєв приступив до створення художнього фільму про захисників Донецького аеропорту, яких за їх витривалість нарекли «кіборгами». Зараз пишеться сценарій, творчу групу консультують представники «Правого сектору» та «Айдару».

«Це буде фільм про нову країну, про архітекторів нової країни», — підкреслив режисер в одному з інтерв’ю. І додав, що для нього «велика честь, що серед консультантів щодо написання сценарію у нас є реальні бійці. Їхні спогади і поради багато для нас значать. Цей проект для мене дуже важливий».

За його словами, зараз відбувається тотальне перезавантаження нашої країни. Люди, які сьогоднi на передовій, чітко розуміють, яким вони хочуть бачити майбутнє своєї країни, і пропонують кроки для реалізації планів.

До слова, «Хайтарма» отримала російську премію «Ніка», а також дві нагороди на італійському міжнародному кінофестивалі «Кімерія». Сподіваємося, що фільм про захисників у Пісках Ахтема Сеїтаблаєва матиме не менший розголос.

Будеш третім?

Групи «ДахаБраха» і «Гайдамаки» вдруге виступлять на одному з найпрестижніших європейських фестивалів Sziget (що у перекладі означає «Острів») у Будапешті. Організатори з Угорщини вибирають ті гурти, які б могли виділитися серед сотні запрошених і зібрати аудиторію. Український етно-хаус-квартет дебютував у Будапешті в 2013 році. Тоді концерт викликав чималу зацікавленість у публіки. Цього року виступ українців заплановно на 12 серпня.

«Гайдамаки» ще наприкінці березня заявили про свою участь у фестивалі. Вони з’явилися там уперше ще у 2009-му.

Загалом від України має поїхати три музичні колективи. Хто буде третім, стане відомо 8 травня. Сьогодні організатори Sziget планують оголосити список фіналістів конкурсу-відбору. Після концерту цих артистів у київському клубі Sentrum буде визначено переможця, який вирушить разом із «Гайдамаками» і «ДахоюБрахою» до Будапешта.

Бієнале — бути!

Бієнале сучасного мистецтва «Київська школа» розпочнеться 8 вересня та триватиме до 1 листопада 2015 року. Про це повідомили її куратори Хедвіґ Заксенхубер та Ґеорґ Шоллхаммер.

Проект не тільки представить зріз сучасного мистецтва з України та всього світу, а й поєднає мистецтво та платформи для публічних дискусій. Це є вимогою часу, вважають куратори, і відповідає наявній ситуації в Україні. «Київська школа» розглядає мистецтво як знаряддя для аналізу нагальних і гострих питань у країні, в якій недавно відбулася революція і триває війна. 

«Ця бієнале справді потрібна українському суспільству, далеко поза межами мистецьких кіл. Одразу після того як «Мистецький арсенал» заявив про неможливість продовжити організацію проекту місяць тому, ціла низка знаних культурних інституцій, громадських організацій та незалежних майданчиків, а також соціальних активістів з України та Європи заявили про свою підтримку проекту», — пояснюють Ґеорґ Шоллхаммер та Хедвіґ Заксенхубер.

Бієнале одночасно відкриється у Києві та у кількох інституціях у Відні, Лейпцигу, Трондхеймі, Софії, Празі, Будапешті, Карслруе, Бухаресті та інших містах. Ці європейські підрозділи бієнале присвятять авангардному мистецтву України та його внеску у світову історію мистецтва.