Тихими стопами

22.04.2015
Тихими стопами

Українські хокеїсти хоч і програли італійцям, але здобули перше очко на ЧС-2015. (з сайта IIHF.)

Свій другий матч на чемпіонаті світу в дивізіоні ІА українська хокейна збірна знову програла. Утім, на відміну від стартового розгромного фіаско казахам, італійцям підопічні Олександра Годинюка поступилися в напруженій боротьбі. Лише в доданий час друга за рейтингом команда нашого дивізіону змогла зламати спротив «синьо-жовтих». Щоправда, сам «овертайм» тривав лише 16 секунд — саме стільки знадобилося часу «Сквадрі адзуррі», аби закинути переможну шайбу.

«Це велика перемога для нашої команди. Ми тиснули впродовж усього матчу. Вірили в перемогу й не зупинялися. Зрештою, фортуна посміхнулася нам», — сказав автор вирішального кидка Марко Інсам.

Італійці й справді важко й наполегливо працювали на перемогу, відчутно перевершивши нашу команду за кількістю кидків — 33:19. Однак упевнена гра на останньому рубежі Едуарда Захарченка довгий час не дозволяла одному з фаворитів турніру матеріалізувати свою перевагу. Утім, зрештою, апеннінцям таки вдалося трансформувати кількість у якість.

Власне й старання українського колективу не залишилися без винагороди, адже нічия в основний час дозволила підопічним Годинюка здобути перше очко на турнірі й залишити останню сходинку турнірної таблиці. Зрозуміло, що вся боротьба за виживання в дивізіоні ІА (а саме це, вочевидь, очікує наших хлопців у Кракові) для «синьо-жовтих» ще попереду, проте здобутий заліковий бал у матчі з потужним суперником повинен надихнути українських хокеїстів на майбутні перемоги. Не виключено, що «матчем життя» для «синьо-жовтих» стане гра заключного туру проти японців, які з нулем в активі наразі замикають протокол.

Для збірної Казахстану, яка й у другому турі розбила свого опонента, закинувши, як і українцям, команді Угорщини п’ять шайб, думається, буде зовсім не складно виграти турнір. А от чи зможуть італійці підтвердити статус «другого сіяного» й повернутися в еліту світового хокею, побачимо. Наразі «блакитна ескадра», можна сказати, на жилах вигризає кожне очко, тож ні для поляків, ні для угорців іще нічого не втрачено. Команді Годинюка, яка програла обом головним претендентам на підвищення в класі, шансів на здобуття елітних перепусток практично не залишилося.

ТАБЛО

Чемпіонат світу з хокею. Дивізіон ІА (Краків, Польща). 2-й тур.

Казахстан — Угорщина — 5:0, Японія — Польща — 0:2, Італія — Україна — 2:1 (0:0, 1:1, 0:0, 1:0; Інакак, 25 (більш.); Інсам, 61 — Захаров, 27; Україна: Захарченко; Наваренко — Рябенко, Алексюк — Побєдоносцев, Ладигін — Кугут, Скрипець; Міхнов — Гніденко — Благий, Німенко — Варламов — Доніка, Захаров — Бондарєв — Лялька, Гаврик — Заблудовський — Петранговський, Кузьмик).

Турнірне становище: Казахстан — 6, Італія — 5, Польща, Угорщина — 3, Україна — 1, Японія — 0.