Абсолютно кращий

22.04.2015
Абсолютно кращий

На ЧЄ в Монпельє Олегу Верняєву не булорівних на брусах та в багатоборстві. (з сайта www.ueg.org.)

Не так давно новий міністр молоді та спорту Жданов заявив, що державне фінансування спорту високих досягнень в Україні стане «точковим». Тобто гроші отримуватимуть ті спортивні галузі, які приноситимуть країні міжнародні нагороди. Слід визнати, що більшість наших атлетів готувалася до підкорення олімпійських вершин, за словами президента НОК України Сергія Бубки, на руїнах радянського спортивного минулого.

Нині, як свідчить державний тренер зі спортивної гімнастики Леонід Спекторов, нашій збірній стараються покращити умови підготовки, адже, як не раз відзначали самі гімнасти, тренувальні снаряди дуже сильно відрізняються від тих, на яких доводиться змагатися на міжнародних змаганнях. «Ось ми знову «привезли» результат — сподіваємося, що тепер обіцянки будуть виконані», — в коментарі «УМ» каже Леонід Спекторов щойно повернувшись із індивідуального чемпіонату Європи в Монпельє. Як уже йшлося в минулому номері, у Франції наші гімнасти здобули три медалі, дві з яких — найвищої проби.

Упродовж останнього десятиріччя раз на два роки в Європі відбувається «зліт» найсильніших гімнастів континенту, які, не маючи додаткової відповідальності за командний результат, змагаються за персональні відзнаки.

Реноме лідерів української чоловічої гімнастики, як наголошує держтренер, «підтримали й розвинули» Олег Верняєв та Ігор Радивілов. А в жіночих змаганнях iз найкращого боку проявила себе Христина Санькова. «Раніше нас (збірну) критикували за те, що наші дівчата не потрапляють до фіналу багатоборства, цього разу, напевно, будуть сварити за те, що не виграли медаль», — каже Леонід Спекторов.

А от пара наших зіркових гімнастів без медалей ЧЄ не залишилася. Особливо порадував своїх наставників та вболівальників Олег Верняєв, який за останні кілька років, після літніх Ігор-2012, з «молодого та перспективного» перетворився на справжню зірку спортивної гімнастики. І якщо його партнер по збірній, призер Лондонської олімпіади Ігор Радивілов, наразі залишається вузькопрофільним майстром опорного стрибка, підтвердивши на ЧЄ свій клас здобутим у цій дисципліні «сріблом», то «золота» колекція Верняєва, яку він почав збирати на брусах, тепер поповнилася значно престижнішою відзнакою. Минулими вихідними у Монпельє учень Геннадія Сартинського, окрім уже «робочої» перемоги на улюблених брусах, уперше у своїй кар’єрі здобув золоту континентальну нагороду в багатоборстві. Варто нагадати, що два роки тому на аналогічному турнірі, що проходив у Москві, Олег посів третє місце в «абсолюті». Тоді ж вихованець Геннадія Сартинського вперше здобув титул чемпіона Європи, вигравши вправи на брусах. У Монпельє Верняєв знову виблискував на брусах, але трохи раніше він зібрав найкращу суму балів у багатоборстві.

Як розповів «УМ» особистий наставник абсолютного чемпіона, Олег готувався підкорити ще кілька снарядів, але через травму, яку він отримав незадовго до старту єврофоруму, виступити на повну силу під час кваліфікації в індивідуальні фінали на коні та у вільних вправах йому не вдалося.

Сартинський каже, що могло не бути й медалі в абсолютній першості, якби не допомога лікаря зі збірної Ізраїлю. Як-то кажуть, на добровільних засадах, із симпатії до спортсмена, висококласний мануальний терапевт із Землі Обітованої за два дні поставив на ноги лідера української збірної, якому в напруженій боротьбі вдалося відібрати чемпіонську корону в росіянина Давида Бєлявського, який два роки тому виграв турнір багатоборців на домашньому ЧЄ.

А потім золотий і срібний медалісти цьогорічного єврофоруму зробили спільне фото, яке вмить облетіло всі світові засоби масової інформації. Як розповів Геннадій Сартинський, російський гімнаст сам підійшов до Верняєва, аби привітати його з перемогою. У цю мить їх оточили фотокореспонденти, тож обом спортсменам, обгорнувшись у національні прапори, довелося позувати перед камерами. Примітно, що їхня фотосесія проходила, як свідчить наставник, під гучні овації багатотисячної глядацької аудиторії, яка, вставши зі своїх місць, оплесками вітала благородну та миролюбну поведінку українського та російського спортсменів.