Волинські пасочки — для сходу

15.04.2015

Напередодні Великодня делегація представників Ковельської районної ради, місцевих волонтерів та артистів побували у прифронтовому Старобільському районі Луганщини. І не з порожніми руками, а, як і годиться щирим українцям, з гостинцями до свят. До збору гуманітарного вантажу долучилися, окрім ковельських чиновників, освітян, медиків та підприємців, і звичайні мешканці багатьох сіл цього району, які поділилися зі старобільчанами домашньою консервацією, овочами, фруктами, засобами гігієни й навіть постільною білизною. А ковельські школярі зібрали для своїх луганських ровесників велику кількість іграшок, сухофруктів, канцелярського приладдя, солодощів. У вантажі, доправленому на схід, були також ліки, спортивне знаряддя для шкіл, продукти харчування, побутова хімія.

Це не перша допомога, доправлена з Ковельщини у цей регіон. Ще на початку бойових дій на сході ковельчани свої перші гуманітарні вантажі спрямовували саме в цей район. Нині ж проста дружба переросла у щось більше — під час поїздки Ковельська районна рада підписала офіційну угоду про співпрацю зі Старобільською радою. Раніше таку ж угоду підписали Луцьк із донецькою Волновахою, налагодивши тісні партнерські стосунки. Ними передбачено розширення безпосередніх контактів між громадянами обох територій; вивчення історії, культурної спадщини, а також культурних, політичних і економічних особливостей у формі спільних програм та обміну в галузі культури, мистецтва, спорту, економіки та громадської діяльності; спільна підготовка та реалізація транскордонних проектів та програм.

Такі угоди вже перетворилися на конкретні плани. Велика група школярів із Волновахи днями побувала в Луцьку, щоб зустріти Великдень у луцьких родинах. А влітку діти зі Старобільського району вперше приїдуть на Волинь на оздоровлення. Партнерськими зв’язками встигли поєднатися навіть окремі школи: учні з ковельського Поворська подружилася з Лиманською школою на Луганщині, тож волонтери привезли лиманським школярикам від їхніх волинських друзів великодні подарунки із солодощами, листівками, малюнками.

Відвідала ковельська делегація і одну з найвіддаленіших шкіл Старобільщини — Нижньопокровську, де була приємно вражена, побачивши Музей українського краєзнавства з великою кількістю цікавих експонатів. Ковельські артисти виступили перед учасниками художніх колективів Старобільщини, де їх прийняли з непідробною щирістю.

Поїздка лишила враження, що, попри те, що ось уже 24 роки і Луганщина, і Волинь були частинками незалежної України, вони все ж дуже мало цікавилися одне одним. І єдиний спосіб зупинити війну на сході — це налагоджувати тісні культурні й людські зв’язки між усіма регіонами. Як кажуть, краще пізно, ніж ніколи.