В Україні вперше запроваджується лікарська резидентура за спеціальністю «нейрохірургія»
Уперше в історії української медичної освіти запроваджуєтья лікарська резидентура – новий етап післядипломного навчання для лікарів. >>
Коли смачні десерти весь час перед очима, важко погодитися на здорову їжу. (з сайта zaykapobegayka.ru.)
Ніякий ранковий хаос не може бути виправданням для пропущеного сніданку. Організм має потребу в харчуванні після 10-12 годин нічного «голодування». Якщо є хоча б 10 хвилин, зробіть яєчню або омлет, підійдуть і житні тости. Якщо передбачається ранковий поспіх, подумайте про це напередодні.
Необхідно виключити з дитячого меню продукти, в яких є «прихований» цукор. Це фруктові соки, ароматизовані йогурти, консервовані фрукти. Треба розуміти, що напис «дієтичний» і «знежирений» передбачає багато рафінаду. Хитрий «трюк» виробників — змінювати слово «цукор» на «глюкозу», «фруктозу». Усього цього можна уникнути, купуючи продукти без упаковки, тобто свіже та натуральне.
Після спортивних секцій і гуртків за інтересами дитині захочеться ситно повечеряти. Тут на допомогу працюючій мамі прийде морозильна камера. Калгарі розповідає, що на вихідних вона готує домашні напівфабрикати з овочів, м’яса і риби, розділяє на порції і заморожує. Тоді після роботи досить швидко розігріти і красиво сервірувати готову вечерю.
Якщо вчасно не подбати про сімейний обід, то в поспіху часто доводиться вдаватися до неправильних рішень у приготуванні страв. Тому Авансіно намагається щонеділі планувати меню на тиждень уперед. За словами Калгарі, це дуже приємно і корисно робити для залучення дітей у сімейні справи: разом із доньками вони продумують тижневий раціон і купують сезонні продукти.
Складно переконати голодну дитину, що печиво на столі не варто їсти до обіду. Простіше не тримати його вдома. Тоді, коли малята знайдуть щось смачненьке в шафках, можна бути спокійним, адже вдома — тільки корисні продукти.
Намагайтеся «красиво» харчуватися. В готуванні використовуйте різнокольорові овочі й під час їди попросіть дитину переказати кольори на тарілці. Давайте стравам свої цікаві назви. Сервіруйте тарілки «смайликом». Тоді здорова їжа ще буде приносити масу позитивних емоцій.
Дитині завжди цікавіше їсти те, що вона зробила сама. Таку їжу діти особливо хвалять — вона їм здається неймовірно смачною. Беріть дітей із собою в магазин — їм буде цікаво розуміти, що і звідки у них тарілці.
Для дорослих і дітей порції повинні бути різні — у дитини менші. Також важливо, щоб 2/3 страви на тарілці складалися із зелені і овочів, решта — вуглеводи і білки. Важливо навчити малюків відчувати насичення. Від самого дитинства вчіть не переїдати.
Цікавтеся, чим діти харчуються в школі. Якщо виникають питання, не соромтеся дізнаватися тонкощі приготування. Можна давати дитині в школу фрукти, тоді шанс перекусити чимось шкідливим значно знизиться.
Нічого страшного, якщо на святі малюк з’їв багато цукерок або приніс додому пачку чипсів. Важливо, щоб переважно весь раціон дитини складався з правильних продуктів. Не варто хвилюватися через порцію морозива або шматочок торта. Важливо дотримуватися співвідношення 80/20, де більшість означає здорову їжу.
Уперше в історії української медичної освіти запроваджуєтья лікарська резидентура – новий етап післядипломного навчання для лікарів. >>
Перший молекулярний атлас судинної системи в людському мозку із роздільною здатністю до клітини створила міжнародна група дослідників. >>
У Черкаському обласному кардіологічному центрі врятували 95-річну пацієнтку — пані Соломію. >>
Успішні операції по трансплантації нирок провели лікарі Інституту трансплантології імені Шалімова двом жінкам: 18-річній Наталії та 35-річній Юлії, які страждали серйозними захворюваннями нирок. >>
Про роль культури у пошуку нових методів реагування на психологічні травми війни - т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив з керівником відділу «Мистецтво та здоров’я» ВООЗ Крістофером Бейлі. >>
Літо — чудова пора для збирання трав на зиму, адже чай з них не лише зігріває, а й лікує. >>