А ти записався у «прихвосні Кремля»?

10.04.2015

Те, що «партія Президента» та «партія Прем’єра» займаються взаємопоборюванням, ні для кого не є новиною. Проте в особливо гостру фазу конфлікт увійшов у середу. У цей день Рада приділила увагу скандалу, пов’язаному з заявою колишнього голови Держфінінспекції Миколи Гордієнка, який обвинуватив чинного Прем’єра Арсенія Яценюка у корупції. Частина депутатського корпусу, а також вуличні маніфестанти, котрі збиралися під Радою, вимагали створення тимчасової слідчої комісії для вивчення подібних фактів. У середу профільний антикорупційний комітет Ради рекомендував парламенту створити ТСК — перемогла, таким чином, антипрем’єрська партія. І хоча новостворена комісія іще не дорівнює відставці Яценюка, вона вже означає перший кроку в цьому напрямі.

Тим часом представниця «Народного фронту» Вікторія Сюмар підкреслює: неможливо будувати обвинувачення проти чинного глави уряду, виходячи з показів його відставленого підлеглого. «Виходить відсторонений чиновник і каже: «Яценюк вкрав 7 млрд.». Комітет питає чиновника: «У ваших актах хоч десь фігурує Яценюк?». Той каже: «ні». Після цього нібито профі з Комітету протидії корупції пропонують створити робочу групу для фахового вивчення питання...», — обурюється депутатка на своїй сторінці на ФБ. Сам же фігурант скандалу іде ще далі і прямо вказує на те, що Гордієнка схилили до відповідних свідчень. Екс-главі Держфінінспекції «обіцяли імунітет» в обмін на неправдиві свідчення, стверджує Яценюк.

А в цей самий час його опоненти святкують перемогу — зокрема, й у соцмережах. «11 голосів «за», мій — у тому числі. За логікою «Народного фронту», тепер ми також прихвосні Кремля», — написав на «Фейсбуці» Сергій Лещенко, депутат від БПП, коментуючи позитивне голосування антикорупційного комітету Ради за створення ТСК. «На правоохоронному комітеті «Народний фронт» протягнув своє рішення — створити лише «робочу групу», що означає — забути про цю тему. Що мене вразило на спільному засіданні двох комітетів, так це те, як затято деякі депутати Ляшка захищали уряд Яценюка, кидаючись звинуваченнями на адресу Борислава Берези: «Що, Льовочкін купив?», додав Лещенко.

А згаданий вище Береза засвідчує таке. ГПУ підтвердила факт розкрадання коштів урядом Яценюка. Йдеться не про 7 мільярдів, згаданих Гордієнком, а про 685 мільйонів — саме стільки недорахувалися у казні за період прем’єрства Яценюка. За очільника уряду горою стоїть увесь Кабмін, зокрема й міністр юстиції Павло Петренко, стверджує Береза. За його словами, Мін’юст уже звернувся до суду, аби оскаржити проведений ГПУ аудит.

Проте обвинувачена сторона вирішила йти ва-банк. Нардеп від «НФ» Антон Геращенко назвав головним «інтересантом» інциденту довкола Яценюка Росію і Путіна, а всіх, хто роздмухував цей вогонь, відповідно, — союзниками останніх. Принагідно дісталося і Тимошенко, і Тягнибоку — останній, за словами Геращенка, робитиме все можливе, аби повернути інтерес виборців. Утiм головний меседж від Геращенка у тому, що «Народний фронт» відтепер сам вимагатиме від прокуратури поставити крапку в цьому питанні. Фракція чекає, що Генпрокурор Шокін особисто перевірить усі висунуті Яценюку обвинувачення і оголосить вердикт: винуватий Прем’єр чи ні. Причому зробить він це вже у п’ятницю, сподівається Геращенко.

З усього вище сказаного напрошується висновок: ті, хто прогнозує позачергові парламентські вибори вже на зиму 2015—2016 років, не так уже й перебільшують небезпеку. Гіпотетична відставка Яценюка і розпад коаліції (плюс довге непризначення наступного глави уряду) створять підстави для розпуску парламенту. А далі слово вже за Президентом.