І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
У магазинi «Баранове» завжди свiжi продукти.
Окрім природної цікавості, заїхати сюди примушували ще й обставини: дітям прописали сувору дієту, підібрати продукти для якої виявилося не так просто. Звісно ж, шоколадці чи тортику тричі на день вони б більше раділи, ніж порціям різноманітної кисломолочки, що провокувала кислі фізіономії. На диво, перша ж дегустація місцевого м’якого сиру «Тиса» завершилася омріяним: «Мамо, купи мені такого сиру!» Ще більше захоплення викликала порція традиційної вурди. І навіть ковток тутешнього кефіру не стер задоволену усмішку з личка перебірливої в харчах Даринки.
Виявилося, що більшість молочних продуктів у березні — не з овечого та козиного молока, на виробництві якого спеціалізується особисте селянське господарство «Баранове», а з коров’ячого. «Овечки у нас поки що підгодовують приплід, — пояснює технолог Зінаїда Синчина. — Тим часом ми працюємо з коров’ячим молоком від нашого перевіреного партнера з Читфелви Болехівського району. Там також чудова ферма, обладнана сучасною технологічною системою, молоко чистесеньке і якісне. А ми зі свого боку використовуємо для закваски тільки натуральний сичужний фермент, — ніяких штучних емульгаторів чи стабілізаторів. Але через кілька днів запустимо у виробництво й овече молоко, розширимо сезонний асортимент»
Зінаїду Яківну господарі ізівської ферми знайшли у Мукачевому. Навіть на вихованому в повазі до традицій Закарпатті відшукати сьогодні спеціаліста, який би налагодив фахову переробку овечого молока, — проблема. Втім підприємливість сімейства Лепеїв, які ризикнули підняти з руїн місцеву молочно-товарну ферму на сучасному рівні, виправдала себе швидко. Синчина не лише допомогла грамотно вибудувати переробку овечого та козиного молока. Вона ще й розробила технічні умови для принципово нових в Україні продуктів — овечого масла та овечого кефіру. Таким чином фермерське господарство в Ізі стало «батьком» запатентованого ексклюзивного продукту. Ще й продукту надзвичайно смачного, як підтвердили незалежні експерти-діти.
Ще років тридцять тому в Ізі, як і в більшості закарпатських сіл, усі родини утримували по 10—15 голів овець. За свідченням місцевих старожилів, на Юріїв день, 6 травня, громадську отару дружно випроваджували на полонини під керівництвом ватага-вівчара. Там, на гірських пасовищах, і виготовляли традиційну для цієі місцевості бринзу та вурду. Бо поверталася отара додому не раніше листопада.
Сьогодні єдине овече господарство в околиці, ферма «Баранове», налічує близько 300 овечок та 80 кіз. І пасуться вони на єдиній ближній полонині Ґрунь за два кілометри від села. Пастухи за графіком приганяють отару на ферму, бо доять овечок та кіз тільки у обладнаних фермерських кошарах. Свіжа молочна продукція виготовляється і продається, можна сказати, з конвеєра. Тверді сири дозрівають не менше трьох місяців у спеціально обладнаних приміщеннях зі стабільною вологістю та температурою.
Продукція власного виробництва з овечого, козиного та коров’ячого молока у сезон досягає 15 видів. Виготовляють ще й чотири різновиди ковбас. Нам найбільше припала до смаку сиров’ялена, у якій вісімдесят відсотків баранини.
Приватна сироварня на базі вівцеферми ОСГ «Баранове» проводить для туристів знайомство з виробництвом сиру в «мануфактурному» вигляді.
Перші чотири роки, доки господарство піднiмалося з нуля, за словами його власника Юрія Лепея, було надзвичайно важко. Однак заняття вівчарством припало всій родині до душі. Лепеї пішли шляхом модернізації переробки овечого та козиного молока, і сьогодні тут використовують у роботі італійське обладнання для малих підприємств. «Баранове» вийшло на абсолютно новий якісний рівень. Деякі з виробів унікальні, адже виготовляються за особливою рецептурою, якої немає в жодній сироварні України: кефір з овечого молока, овече масло, питне молоко, сир твердий «Ґрунь» та м’який «Ріка», вурда, бринза...
Юрій Лепей називає господарство маленькою родинною фермою. Але господарство «Баранове» не лише забезпечує закарпатців смачними й унікальними продуктами, а й максимально зберігає традиції закарпатського сироробства. Сьогодні приготовані тут унікальні делікатеси можна покуштувати і придбати не тільки у самих господарів, а й у супермаркетах «Барва» в Мукачевому.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>