Музейна неповторність

01.04.2015

Модель космічного шатла «Овен LB» з фантастичного фільму Стенлі Кубрика «2001: Космічна Одіссея» продали на аукціоні реквізиту з голлівудських стрічок за 344 тисячі доларів. Як повідомляють американські ЗМІ, бутафорський корабель придбала Американська академія кінематографічних наук і мистецтв, яка планує виставити його у своєму музеї. Щоправда, музею поки що не існує — його будівництво почнеться цього літа, а відкриття заплановане на кінець 2017 року.

За сюжетом «Космічної одіссеї», «Овен LB» мав доставити доктора Хейвуда Флойда з Міжнародної космічної станції до місячного кратера Клавіус, де був виявлений залишений прибульцями таємничий Моноліт. Сцена подорожі Флойда на шатлі вважається однією з канонічних для жанру наукової фантастики.

Модель шатла — один із небагатьох предметів реквізиту, що збереглися після зйомок фільму. Стенлі Кубрик наказав знищити більшу частину декорацій, моделей і костюмів, щоб вони не могли бути використані студією на зйомках інших картин, і «Одіссея» залишилася неповторною. Цей фільм, знятий за мотивами оповідання Артура Кларка, вийшов на екрани в 1968-му і здобув премію «Оскар» за найкращі візуальні ефекти.

На аукціоні реквізиту також були виставлені костюми з таких фільмів, як «Мій хлопець — псих», «Перший месник», «Август» і «Святий Вінсент» та сотні різноманітних предметів із кінозйомок.