«Якщо» не рахується...

31.03.2015

Збірна України зазнала другої поразки у відборі на ЧЄ-2016 й відчутно понизила свої шанси на здобуття прямої перепустки на континентальний форум. Однак дорікнути підопічним Михайла Фоменка в поразці чинним чемпіонам Європи важко. В гостьовому протистоянні з іспанцями наші футболісти віддали всі сили, намагаючись не програти іменитому суперникові. На думку нового очільника ФФУ Андрія Павелка, «синьо-жовті» продемонстрували прекрасну гру. Навіть відомий «критикан», головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу визнав, що українські футболісти виглядали переконливіше за своїх іспанських опонентів. «Якщо рахувати небезпечні моменти, то нічию ми заслужили», — переконаний захисник збірної Артем Федецький. Однак, як відомо, у спорті «якщо» і «якби» не рахується.

Досвідчена та місцями омолоджена команда Вісенте Дель Боске зіграла в свою фірмову гру, яка дозволила «Червоній фурії» в 2010 році виграти чемпіонат світу. Тоді на шляху до планетарного Кубка іспанці демонстрували неабиякий консерватизм, вигравши всі поєдинки «плей-оф», включно з фіналом, з однаковим рахунком 1:0. Перевірену тактичну схему Дель Боске використав і в поєдинку з українською збірною. Заволодівши з перших хвилин матчу ігровою та територіальною перевагою, господарі розхитали масовану «синьо-жовту» оборону, після чого сконцентрувалися на захисті власних воріт.

Можливо, якби кіпер «Фурії рохи» Ікер Касільяс не спіймав кураж, а удари Руслана Ротаня з близької відстані були точнішими, план Дель Боске із «засушування» результату й не спрацював би. Однак того вечора на севільському стадіоні «Рамон Санчес Пісхуан», де, до слова, доволі гучно лунали скандування «Україна» від велико «десанту» українців, фортуна була не на нашому боці. Чого варті лише епізоди з трьома вимушеними замінами. Усі — через серйозні травми українських футболістів. «Дніпрянин» Роман Зозуля порвав передню хрестоподібну зв’язку правого коліна й вибув орієнтовно на півроку, динамівцю Артему Кравцю вдруге за короткий проміжок часу розбили до крові обличчя, а «гірник» Тарас Степаненко надірвав м’язи задньої поверхні стегна.

І це при тому, що гра аж ніяк не мала характер грубої та неконтрольованої. Просто, як наголосив автор переможного м’яча — форвард «Ювентуса» Альваро Мората, поєдинок вийшов жорстким та напруженим.

Господарі виявилися трохи краще готовими до гри під високою напругою. «Сам розумію, що зіграв далеко не найкращий свій поєдинок», — практично загубившись на футбольному полі, після гри Андрій Ярмоленко був самокритичним. Нижче своїх можливостей зіграв проти іспанців й інший український «вінгер», на якого полює низка знаних європейських клубів, — Євген Коноплянка. По суті, всю небезпеку біля воріт Касільяса самотужки генерував Ротань. Виглядає так, що іспанські «збірники» повністю виконали тренерське завдання й уміло нейтралізували, за словами Дель Боске, найбільш небезпечних виконавців в українському колективі.

Що ж, тепер, аби продовжити боротьбу за друге місце в групі, яке гарантує пряму перепустку на французький єврофорум, підопічним Фоменка слід вигравати решту поєдинків відбору, в тому числі й матч-відповідь з іспанцями вдома. Президент ФФУ вже заявив, що в жовтні «синьо-жовті» мають реваншуватися за поразку в Севільї.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бразильський захисник Ежидіо залишив розташування «Дніпра» й відбув на батьківщину. За словами його агента, 28-річний футболіст вважає свій контракт із дніпропетровцями розірваним, адже від початку угоди з клубом — із січня — Ежидіо не отримав ні підйомних, ні зарплату, ні преміальні, ні обіцяний автомобіль. «Ця справа буде направлена до ФІФА та УЄФА, де ми будемо вимагати компенсації та дисциплінарних санкцій щодо «Дніпра», — повідомив Маркос Мотта, партнер юридичної компанії, що займається справами Ежидіо.

 

ПРЯМА МОВА

Михайло Фоменко, головний тренер збірної України:

— Програму, яку ми підготували на цей матч, хлопці виконали. Претензій до гравців у мене немає ні по рівню самовіддачі, ні щодо реалізації тактичних схем на полі. А що стосується результату, то ще жоден відбірний турнір не проходив без сюрпризів. Звичайно, ситуація в турнірній таблиці для нас погіршилася. Але ми не сильно відстали від збірної Іспанії. Думаю, вся боротьба ще попереду.

Вісенте Дель Боске, головний тренер збірної Іспанії:

— Потрібно визнати, що Україна краще грала в другому таймі, створивши дуже багато небезпечних моментів. Не можна сказати, що Касільяс самостійно витягнув матч, але він був найкращим. Після перерви фізично ми підсіли, через що не було мобільності і потрібних переміщень, це істотно ослабило нашу гру. Проте, варто зазначити, ми розраховували побачити від суперника більш потужний футбол. Гра гостей справила на нас враження, однак, думається, проблем у нас могло бути й більше.

 

А ІНШІ ЯК?

Канонада в Подгориці й камбеки грандів

Після того як кілька років тому нещодавно переобраний на третій термін президент УЄФА Мішель Платіні своїм вольовим рішенням збільшив кількість учасників чемпіонату Європи з 16 до 24, не потрапити на майбутній континентальний форум, який у 2016-му прийме Франція, сильним командам стало дуже складно. По суті, залишитись за бортом турніру зможе хіба що лінивий «гранд». Адже на ЧЄ напряму кваліфікуються по дві перші команди з кожної групи, одна збірна з найкращим третім результатом та переможці матчів «плей-оф» за участю решти восьми колективів із підсумковою позицією №3

Здається, що саме кваліфікаційні послаблення дещо розслабили знаних майстрів відбору. Трохи дивною в кваліфікації виглядає відсутність на чільних позиціях у своїх відбіркових групах збірних Німеччини, Іспанії, Італії та Голландії. Однак до завершення кваліфікації вони мають достатньо часу, аби виправити турнірні негаразди й повернутися на звичні рубежі. Наразі ж лише одному представникові з сімейства континентальних грандів — збірній Англії — на шляху до ЧЄ-2016 вдається демонструвати стовідсотковий результат.

Натомість збірна Росії, котра перед стартом відбору також вважалася рейтинг-фаворитом своєї «пульки», на екваторі турніру знаходиться в «сірій» зоні, балансуючи на межі прольоту повз Євро. Для росіян поєдинок п’ятого туру проти Чорногорії — прямого конкурента в боротьбі за третю сходинку — мав принципове значення. У середині другого тайму, зважаючи на неналежну поведінку уболівальників на стадіонів в Подгориці, головний арбітр матчу за рахунку 0:0 прийняв рішення зупинити гру, й тепер остаточну крапку в цій битві має поставити дисциплінарний комітет УЄФА. Росіяни наполягають, аби чорногорцям зарахували технічну поразку.

Оргпроблеми в цьому матчі розпочалися, щойно пролунав стартовий свисток. Файєр, кинутий чорногорським уболівальником на поле, влучив прямісінько в голову російському кіперові Ігорю Акінфеєву, після чого рефері Деніз Айтекін був змушений «сховати» команди в підтрибунне приміщення. Уже тоді німецький суддя мав усі підстави не продовжувати поєдинок, але після багатосторонніх і тривалих консультацій вирішив повернути футболістів на поле. Подейкують, що дистанційно участь у нараді брав Мішель Платіні, який і наполіг на продовженні матчу.

Знову фаєри запалали після того, як на 66-й хвилині росіянин Роман Широков не забив пенальті. Росіян це неабияк налякало. Але! Цього разу петарди рвалися передусім у секторі уболівальників із Сербії, які приїхали в сусідню країну підтримати дружню Росію. До того ж, варто зазначити, перед матчем російські фани в Подгориці намагалися спалити прапор США, а на трибуні стадіону вивісили банери й знамена «Новоросії», «ДНР» і тому подібних антиукраїнських терористичних угруповань.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий етап. 5-й тур.

Група С

Іспанія — Україна — 1:0

Гол: Мората, 28

Іспанія: Касільяс, Хуанфран, Піке, С. Рамос, Альба (Бернат, 78), Коке, Бускетс, Іско, Сильва, Мората (Педро, 65), Іньєста (Касорла, 74)

Україна: П’ятов, Федецький, Кучер, Хачеріді, Шевчук, Ротань, Тимощук, Степаненко (Гармаш, 76), Ярмоленко, Зозуля (Кравець, 32, Будківський, 90+1), Коноплянка

Попередження: Рамос, 50 — Федецький, 16; Кравець, 54

Суддя — Чакир (Туреччина).

Севілья, стадіон «Рамон Санчес Пісхуан», 44 600 глядачів

* * *

Словаччина — Люксембург — 3:0 (Немец, 10; Вайсс, 21; Пекарик, 40)

Македонія — Білорусь — 1:2 (Трайковськи, 9 — Калачов, 44; Корніленко, 82).

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. Словаччина 5 5 0 0 11-2 15

2. Іспанія 5 4 0 1 14-3 12

3. Україна 5 3 0 2 6-2 9

4. Білорусь 5 1 1 3 4-10 4

5. Македонія 5 1 0 4 5-12 3

6. Люксембург 5 0 1 4 3-14 1

* * *

Група А. Казахстан — Ісландія — 0:3 (Гудьйонсен, 20; Бьярнасон, 32, 90+1), Чехія — Латвія — 1:1 (Піларж, 90 — Вишняков, 30), Голландія — Туреччина — 1:1 (Хунтелар, 90+2 — Їлмаз, 37).

Турнірне становище: Чехія — 13, Ісландія — 12, Голландія — 7, Туреччина — 5, Латвія — 3, Казахстан — 1.

Група В. Бельгія — Кіпр — 5:0 (Феллаїні, 21, 66; Бентеке, 35; Азар, 67; Бачуаї, 80), Андорра — Боснія і Герцеговина — 0:3 (Джеко, 13, 49, 62), Ізраїль — Уельс — 0:3 (Ремзі, 45; Бейл, 50, 77; вилучення: Тібі, 51 (І)).

Турнірне становище: Уельс — 11, Ізраїль — 9 (4 матчі), Бельгія — 8 (4), Кіпр — 6, Боснія і Г. — 5, Андорра — 0.

Група D. Грузія — Німеччина — 0:2 (Ройс, 39; Мюллер, 44), Шотландія — Гібралтар — 6:1 (Мелоні, 18 (пен.), 34 (пен.); Флетчер, 29, 77, 90; Нейсміт, 39 — Кашаро, 20), Ірландія — Польща — 1:1 (Лонг, 90+1 — Пешко, 26).

Турнірне становище: Польща — 11, Німеччина, Шотландія — 10, Ірландія — 8, Грузія — 3, Гібралтар — 0.

Група Е. Англія — Литва — 4:0 (Руні, 6; Уелбек, 45; Стерлінг, 58; Кейн, 73), Словенія — Сан-Марино — 6:0 (Ілічич, 10; Кампль, 49; Струна, 50; Новакович, 52; Лазаревич, 73; Ілич, 88), Швейцарія — Естонія — 3:0 (Шер, 17; Джака, 27; Сеферович, 80).

Турнірне становище: Англія — 15, Словенія, Швейцарія — 9, Литва — 6, Естонія — 4, Сан-Марино — 1.

Група F. Румунія — Фарери — 1:0 (Кешерю, 21), Угорщина — Греція — 0:0, Пн. Ірландія — Фінляндія — 2:1 (Лафферті, 33, 38 — Садік, 90+1).

Турнірне становище: Румунія — 13, Пн. Ірландія — 12, Угорщина — 8, Фінляндія — 4, Фарери — 3, Греція — 2.

Група G. Чорногорія — Росія — 0:0 (матч зупинено на 67-й хвилині через неналежну поведінку місцевих уболівальників), Ліхтенштейн — Австрія — 0:5 (Харнік, 14; Янко, 16; Алаба, 59; Юнузович, 74; Арнаутович, 90+3), Молдова — Швеція — 0:2 (Ібрагімович, 46, 84 (пен.); вилучення: Гранквіст, 90+3 (Ш)).

Турнірне становище: Австрія — 13, Швеція — 9, Росія, Чорногорія — 5 (по 4), Ліхтенштейн — 4, Молдова — 1.

Група Н. Хорватія — Норвегія — 5:1 (Брозович, 30; Перішич, 54; Олич, 66; Шильденфельд, 87; Праньїч, 90+4 — Тетті, 81; вилучення: Чорлука, 74 (Х)), Болгарія — Італія — 2:2 (Попов, 11; Міцанськи, 17 — Едер, 84; Мінєв, 4 (у свої ворота)), Азербайджан — Мальта — 2:0 (Гусейнов, 4; Назаров, 90+2).

Турнірне становище: Хорватія — 13, Італія — 11, Норвегія — 9, Болгарія — 5, Азербайджан — 3, Мальта — 1.

Група І. Албанія — Вірменія — 2:1 (Маврай, 77; Гаши, 81 — Мовсісян, 4; вилучення: Амбарцумян, 70 (В)), Португалія — Сербія — 2:1 (Карвальйо, 10; Коентрао, 63 — Матич, 61).

Турнірне становище після 4-х матчів: Португалія — 9, Данія, Албанія — 7, Вірменія — 1, Сербія — «—2» (згідно з рішенням дисциплінарного комітету УЄФА серби позбавлені трьох очок за безлади під час поєдинку з албанцями).

* * *

Товариські матчі. ПАР — Нігерія — 1:1, Бразилія — Чилі — 1:0, Франція — Данія — 2:0.

* * *

Перша ліга. 19-й тур. «Суми» — «Олександрія» — 0:1 (Басов, 90+3), «Гірник» — «Геліос» — 1:0, «Полтава» — «Буковина» — 2:0, «Зірка» — «Нафтовик» — 1:0, «Миколаїв» — «Сталь» (Ддз) — 1:2, «Нива» — «Десна» — 0:2, «Сталь» (А) — «Тернопіль» — -:+.

Лідери: «Олександрія» — 42 (18 матчів), «Сталь» (Ддз) — 42, «Гірник-Спорт» — 33 (18), «Тернопіль» — 33, «Десна» — 28, «Динамо-2» — 28 (17), «Полтава», «Нафтовик» — 27, «Суми» — 24...