Підступний лід Піднебесної

27.03.2015
Підступний лід Піднебесної

Юні харків’яни Олександра Назарова та Максим Нікітін дебютували на дорослому чемпіонаті світу. (з сайта ufsf.org.)

Подавши заявку на проведення білої Олімпіади-2022, спортивний Китай потроху починає переходити на зимові рейки. Позавчора в найбільшому місті КНР — Шанхаї — стартував прем’єрний для цієї країни чемпіонат світу з фігурного катання. Як і на нещодавньому єврофорумі, Україна тут представлена в неповному складі. За півтора місяця, що минули після завершення стокгольмського ЧЄ, конкурентоспроможної спортивної пари в нас не з’явилося. Відтак на льоду шанхайського палацу спорту будуть лише перевірені континентальною першістю кадри.

Першим у бій пішов наш танцювальний дует — Олександра Назарова/Максим Нікітін. Попри молодий, можна навіть сказати юний вік, ця харківська пара вже встигла непогано заявити про себе на дорослих змаганнях, посівши на ЧЄ-2015 високе 11-те місце, яке стало найкращим результатом українських фігуристів у Стокгольмі. А прощаючись із юніорським минулим, кілька тижнів тому на молодіжному «мундіалі» Олександра та Максим виграли «бронзу».

Утім, визнає президент Федерації фігурного катання України Євген Ларін, чекати подібних успіхів від нашої найсильнішої танцювальної пари в Шанхаї не варто, адже знайомство Саші й Максима з дорослими змагальними реаліями лише починається. «Говорити, що Назарова та Нікітін будуть на ЧС у десятці кращих, не можу, адже вони вперше їдуть на дорослий чемпіонат світу. У них дуже сильні й досвідчені суперники, які пройшли й Олімпійські ігри, і безліч «мундіалів». Їхні опоненти мають і досвід, і високий рейтинг, і вагу в дорослому фігурному катанні. Відтак ми розраховуємо на місце в топ-15», — в інтерв’ю прес-службі ФФКУ Євген Ларін оцінив шанси українських танцюристів, які, нагадаємо, тренуються в Москві під орудою знаного російського спеціаліста Олександра Жуліна.

Прикидки очільника федерації виявилися не далекими від істини. За підсумками короткої програми Назарова та Нікітін посідають 17-те місце. Як свідчать деякі експерти, оцінюючи дебютний прокат харківського тандему на дорослому чемпіонаті світу, судді дещо поскупилися. Можна припустити, що після адаптації до нової атмосфери Олександра й Максим зможуть «добрати своє» під час довільної програми й за підсумками двох виступів піднімуться в окреслену президентом ФФКУ «п’ятнадцятку». А очолює її після короткого прокату американський дует — Медісон Чок/Еван Бейтс.

Учорашній день на ЧС розпочався з обов’язкового виступу жінок, де Україну представляла Наталя Попова. На січневому Євро вихованка Віктора Петренка особливо не вразила, посівши в підсумку 16-ту позицію. «Наталка обіцяла, що до чемпіонату світу покращить свою програму. Загалом, у цьому виді змагань для нас важливо подолати кваліфікацію — не вдарити в бруд обличчям і показати, що вона прогресує в своїх виступах», — каже Ларін.

Для найсильнішої української одиночниці це вже четвертий «мундіаль». На попередньому планетарному форумі Попова фінішувала 21-ю, а кращим її результатом на ЧС було 13-е місце в 2013 році, коли господарем турніру була Канада. Зрештою, китайський лід для Наталі виявився нещасливим. У дебюті своєї короткої програми їй не вдався потрійний фліп, після чого вона ще й упала під час виконання каскаду стрибків. У підсумку — 25-та сума балів, яка не дозволить п’ятиразовій чемпіонці України продовжити свої виступи на турнірі. Лідерство ж у жіночих змаганнях захопила росіянка Єлизавета Туктамишева.

Третім представником української збірної у Шанхаї буде 16-річний Ярослав Паніот. Цього учня В’ячеслава Загороднюка називають перспективним та талановитим фігуристом. Очільник федерації розраховує, що за сприятливого збігу обставин на своєму дебютному дорослому ЧС Славко зможе потрапити в першу «десятку» після короткої програми. На ЧЄ у Стокгольмі він був лише 16-м, однак тоді у своєму арсеналі він не мав четвертного стрибка. Нині, як свідчить Євген Ларін, у Паніота підготовлена програма з четверним тулупом, потрійним акселем і каскадом «три-три». Єдине, що потрібне 16-річному юнаку для високих оцінок — чистий прокат і міцні нерви.