Схожі, як... грип і застуда

19.03.2015
Схожі, як... грип і застуда

Гостре вірусне захворювання небезпечне своїми ускладненнями. Тому не займайтеся самолікуванням. (з сайта guoz.lviv.ua.)

На основі ретельних досліджень науковці й медики підрахували: людина хворіє грипом раз на п’ять років. Просто більшість хворих плутають звичайну застуду з грипом. Дослідники зробили аналіз крові 150 добровольцям різного віку (від 7 до 80 років), аби з’ясувати, як часто насправді людина заражається вірусом грипу.

Загалом експерти Королівського коледжу Лондона, дослідницьких інститутів Китаю і США шукали ознаки 9 основних штамів грипу, що циркулювали у світі в 1968—2009 роках. Виявилося, що діти, які жили в селах, заражалися грипом у середньому раз на два роки. Але з віком частота інфікування знижувалася. А з 30 років люди хворіли на грип приблизно двічі на 10 років.

Однак за симптомами досить важко відрізнити застуду та грип. Адже в обох випадках підвищується температура, болить горло, з’являється кашель. Та й спосіб передачі однаковий — повітряно-крапельний. Хоча грип усе-таки вирізняє більш гострий перебіг — можливі болі в тілі, сильно «закладений» ніс. Крім того, саме грип провокує серйозні ускладнення.

«Це правда: за першими симптомами відрізнити грип від застуди складно, — розповідає столичний терапевт Марія Світловська. — Клiнiчнi ознаки бiльшостi ГРЗ подiбнi. Однак грип, якщо його не лікувати правильно і пустити «на самоплив», загрожує ускладненням роботи органiв дихання. Виникають пневмонiї, загострюються хронiчні патології, зокрема бронхіт».

Якщо перебiг хвороби типовий, а хворий дотримується постільного режиму і зваженого лікування під контролем фахівця, симптоми недуги за кілька днів починають зменшуватися. Однак трапляється, що вже на другу-третю добу хвороби стан пацiєнта рiзко погiршується. «Якщо йдеться про агресивну форму грипу, то через кiлька днів може розвинутися ускладнення — пневмонія, — застерігає лікар. — Тому так важливо, аби в перший день недуги хворого оглянув лікар. Якщо хвороба має агресивні прояви, слід зробити лабораторну дiагностику. Найпростіший метод — мазок слизових оболонок (поверхні мигдаликів, піднебіння, задньої стінки глотки). Якщо виникає необхідність — вдаються до найточнішої нині діагностики — полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Цей метод дозволяє відрізнити штами грипу».

Чому так важлива точна діагностика в разі такої недуги? Якщо, скажімо, виявляють грип, що найчастіше дає ускладнення (взяти хоча б так званий свинячий грип), то лікар має змінити схему лікування, обов’язково додати противірусні препарати, наголошує Марія Світловська. Лікар повинен переконатися, що має справу з вірусним, а не бактерiальним ураженням. Адже є багато інфекцій (зокрема менінгококова), які часто вражають людей із ослабленим імунітетом. І на початковому етапі вони можуть нагадувати «звичайне» ГРЗ.