І старим, і малим. Полтавські нейрохірурги врятували 8-річного хлопчика й 100-літню жінку з інсультами
Інсульти залишаються однією з головних загроз здоров’ю українців. >>
Харчування поспіхом, «на ходу», до добра не приведе... (з сайта vredno-ili-net.ru.)
Справжній сенс прийому їжі — задоволення фізіологічних потреб для підтримки життєдіяльності організму. І хоча втамування голоду викликає позитивні емоції, погано, коли насолода виступає на перший план. Словом, вживання їжі задля задоволення, аби потішити себе або зняти стрес, — шкідлива звичка. Як наслідок «заїдання» неприємностей — поява нових проблем, тому що їжа в такому разі не принесе користі здоров’ю.
Дієтологи зауважують: універсальних порад щодо частоти прийому їжі й об’єму порцій не існує. Все індивідуально. Однак харчування 1-2 рази на день — шкідлива звичка. Тому що порції їжі виходять дуже великими, і часто їх з’їдають незадовго до сну. Через такий режим організм відчуває голод упродовж усього дня, а перед нічним відпочинком страждає від переїдання. Не варто наїдатися про запас, застерігають фахівці. Краще харчуватися частіше і невеликими порціями. Скажімо, їсти 4-6 разів на день.
Сучасним людям бракує часу, тож багато хто харчується де завгодно, тільки не за обіднім столом. Людина жує дорогою до зупинки, в громадському транспорті, за кермом. Але їжа «на ходу» — дуже шкідлива звичка, оскільки в такому випадку засвоєння їжі не назвеш повноцінним. Результат харчування поспіхом і будь-де — різні гастроентерологічні розлади.
Звичка їсти під час перегляду телевізора міцно увійшла в побут багатьох. Дієтологи називають також такі недоречні «традиції», як прийом їжi одночасно з читанням газет і тривалі застілля. У результаті людина вживає зайві порції, їжа погано засвоюється. Аби цього не відбувалося, уникайте факторів, що відволікають від процесу прийому їжі. Не забувайте універсальну пораду: підводитися з-за стола з легким відчуттям голоду. Краще через годину з’їсти трохи фруктів або випити чашку чаю, ніж перевантажити організм їжею.
З’ясовується, більшість людей часто їдять фактично несвідомо. Так відбувається, коли людина не знає, чим себе зайняти або її постійно супроводжує бажання з’їсти «чогось смачненького». І якщо підрахувати кількість продуктів і калорій, вжитих «просто так», можна виявити багато зайвого. Аби зламати цю шкідливу звичку, замініть її чимось корисним. Наприклад, під час чергового сильного бажання з’їсти якийсь смаколик — прогуляйтеся, а не зазирайте в холодильник.
Вічний брак часу штовхає людей задовольняти відчуття голоду у фаст-фудах. Або такими «простецькими» продуктами, як сосиски, ковбаси, заморожені котлети, супи «з пакетів» тощо. Звісно, замість приготувати повноцінну вечерю із натуральних продуктів, простіше зварити сардельки чи пельмені. Але навіть невеликі порції такої їжі містять багато солі, харчових добавок, шкідливих трансжирів. А все це абсолютно зайве і шкодить організму. Тому, попри зайнятість, варто знаходити час для приготування більш здорової їжі.
Інсульти залишаються однією з головних загроз здоров’ю українців. >>
Дослідження, проведене в шотландському університеті Сент-Ендрюс, показало, що птахи іноді утеплюють свої гнізда і захищають їх від шкідників, вистилаючи домівку сигаретними недопалками, розповідає BBC News. >>
П’ять ключових етапів розвитку мозку людини — у 9, 32, 66 та 83 роки, описала Міжнародна команда американських і британських науковців. >>
Нове дослідження показало, що регулярне прослуховування музики або гра на музичних інструментах допомагають людям похилого віку знизити ризик деменції й уповільнити зниження когнітивних функцій. >>
Міжнародний показ нового документального фільму про поранених ветеранів російсько-української війни «Друге дихання» розпочався в США. >>
Вчені з'ясували, що володіння кількома мовами може уповільнити старіння і допомогти людям жити довше. >>