Не вистачає лише пташиного молока

12.03.2015

Прагнучи поласувати смачними цукерками, найперше: ретельно вивчайте їхній склад — це найпрактичніший висновок за результатами чергового тестування від експертів Центру незалежних споживчих експертиз. Цього разу досліджували цукерки «Пташине молоко» — улюблені для багатьох дітей і не тільки.

Це солодощі зi збитих білків iз цукром. Щоб зафіксувати «повітряність», додають желуючий агар — речовину, яку отримують із водоростей. Якщо вдома робити ці цукерки, цим склад інгредієнтів міг би й обмежитися. У фабричних цукерок список, як правило, довжелезний: із фарбниками, ароматизаторами, а ще замінниками какао-масла, в які поміщають солодку ніжність. На жаль, нині більшість цукерок «Пташине молоко» випускають саме у шоколадній глазурі, а не в шоколаді, тобто замість какао-масла пропонують їсти його замінники — дешевше. Не рідкість, коли вершкове масло заміняють маргарином, а згущене молоко — так званим молокомістким продуктом, який зроблено з рослинних жирів. Але і це ще не все: у деяких цукерках iз такою назвою можна зустріти і консерванти сорбат калію чи бензоат натрію. Особливо уважними будьте, якщо тримаєте у руках цукерки з терміном зберігання 6 місяців. Якщо лише 1,5 місяця — ймовірність мати консерванти менша.

Оскільки у «Пташиного молока» різних виробників — різний склад, то не надто коректно порівнювати ціни. Зрозуміло, якщо цукерки робили не з маслом какао, а з його замінником, такі будуть дешевші для гаманця. Але якщо їх вживати регулярно — можна поплатитися здоров’ям. Ціновий діапазон цього виду солодощів зараз — від 5-6 гривень до 20 гривень за 100 г.

Простіше вивчати склад інгредієнтів, коли цукерки розфасовані у коробки. На обгортках тих, які продають на вагу, навіть якщо їх розгорнути, — тексти прочитати зможуть далеко не всі. Але живемо ми в час розвинутих інформаційних технологій. Не полінуйтеся зайти на сайт виробника і там прочитати необхідну інформацію. Ваше здоров’я і здоров’я ваших близьких того варте. До того ж солодощі — не продукт першої необхідності, краще з’їсти цукерок менше, але якісних.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>