Стежки контрабандистів

12.03.2015

Днями мешканців Одещини неабияк збентежила новина про те, що прикордонники розпорядилися знищити дороги, які ведуть до кордону з Придністров’ям. Статті з такими інтригуючими заголовками розтиражували місцеві видання. Гостроти інформації додали нещодавні повідомлення про посилення кордону з російським сателітом. За чутками, керівництво прикордонного Фрунзівського району, Котовської погранзастави та представники Держземагентства заявили про необхідність знищити польові дороги. Щоб доступ до кордону здійснювався тільки через пункти пропуску. Нищити шляхи доручили головам сіл Павлівка, Йосипівка та Василівка.

На ділі, як з’ясувала «УМ», усе виявилося значно прозаїчніше. «Там склалася така ситуація: місцеві протоптали кілька стежок, і керівництво прикордонної служби вирішило, що ці стежки потрібно переорати. Тому що одна людина прогулялася, а згодом шлях став усе більш популярним для незаконного перетину заборонених територій. Тобто нічого кардинального не робитимуть», — прокоментувала ситуацію для «УМ» Оксана Скиданчук, головний спеціаліст iз питань взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ГУ Держземагентства в Одеській області.

Місцеві мешканці зазначених сіл також дивуються занепокоєнню, яке викликала новина. У Павлівці «УМ» переконали, що взагалі нічого нищити не збираються. «У нас тут не те щоб повноцінні польові дороги. Там два «лівих» під’їзди. Люди дірки «поробили» і їздять собі до полів на тракторах», — розповів сільський голова Микола Готко.

Утім, якщо вірити знімкам із супутника, від села до кордону з невизнаною республікою веде до десятка путівців. Поблизу яких жодних контрольно-пропускних пунктів не видно. Така сама ситуація і на околицях Йосипівки і Василівки. Тож кілька десятків неконтрольованих доріг виглядають не так уже й невинно. Це мимоволі наштовхує на думку, що ідея прикордонників не така й погана.

Спеціалісти з безпеки таку тактику боротьби з порушниками в цілому підтримують: «Існує таке поняття як контрольно-слідова смуга. Вона є одним із обов’язкових атрибутів будь-якого кордону. Тобто між кордонами є нейтральна зона, яку переорюють і роблять на ній спеціальний рельєф. Це дозволяє прикордонникам відслідковувати нелегальне пересування через кордон. Важливо, щоб до неї був мінімальний доступ», — розповідає підполковник СБУ у запасі Олег Н. Утім, за його словами, у разі інтервенції всі ці заходи не надто затримають потенційного ворога.