Увага — на відтінок

11.03.2015

Аналізи сечі в медицині використовують уже багато років, адже ця рідина містить цінну інформацію про самопочуття людини і наявність різних патологій.

Однак, як стверджують лікарі, людина може й сама отримати певну інформацію про власне здоров’я, якщо звертатиме увагу на колір сечі. Лікар Кріс Стіл із Великої Британії вважає, що значення має кожен відтінок — від прозорого до червоного, зеленого і навіть синього. Лікар радить людям уважніше придивлятися до кольору рідких випорожнень, — але ще до того, як вони опиняться в унітазі, оскільки при контакті з водою колір змінюється.

Оцінюючи характер сечі, важливо пам’ятати, які продукти харчування, напої і ліки можуть впливати на її колір. Лікар Стіл наголошує: послаблюючі ліки можуть спричинити потемніння сечі, а такі продукти харчування, як спаржа, часто роблять її синьою і зеленою.

Тривожним сигналом має стати сеча з піною, адже це може свідчити, що людина вживає забагато білка або в організм потрапила інфекція. Чиста сеча означає, що ваш водний баланс у нормі. Однак прозорість цієї рідини може також свідчити, що ви приймаєте сечогінні препарати.

Насичений жовтий колір вказує на підвищений вміст токсинів. Найчастіше ми бачимо такий колір уранці, а не ввечері. Це пов’язано з тим, що вночі людина не рухається і її нирки працюють над фільтрацією токсинів.

Насичено жовта сеча може бути й ознакою захворювань печінки — в такому разі зазвичай жовтіє шкіра і білки очей. Однак найбільш небезпечним є світло-червоний або рожевий відтінок. Звісно, це може статися, якщо ви вживали червоний буряк або червоні ягоди. Але нерідко червоний колір є симптомом інфекцій, які виходять із нирок і досягають сечового міхура й уретри, або ознакою пухлини і каміння в нирках. Людина з червоним кольором сечі неодмінно має проконсультуватися з лікарем.