Швейцарський слід у мюслі

03.03.2015
Швейцарський слід у мюслі

Протестовані зразки мюслі. (з сайта test.org.ua.)

На полиці зі швидкими сніданками не заглядалися лише найстійкіші прихильники винятково вдома зготованої їжі від «а» до «я». Спокуса хоча б кілька разів на тиждень за п’ять хвилин уранці нагодувати смачною стравою всю сім’ю непереборна. Які плюси й мінуси сухих сніданків, і чим наповнюють виробники упаковки, допоможе розібратися дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Секрет довголіття пастуха

Біля полиць із сухими сніданками у супермаркетах можна розгубитися: різні кульки-кiлечка, пластівці, снеки, мюслі. Скажімо, кранчі — це також мюслі, але обсмажені в олії, найчастіше з цукром. Це означає, що в них більше жирів. І цукор як інгредієнт — додаткові калорії. У кранчах мікроелементів і вітамінів значно менше, адже при смаженні вони руйнуються. У кукурудзяних пластівцях цукру ще більше, а клітковини і жирів менше. (Щоб зробити цей вид сухих сніданків, крупу досить тривалий час варять у цукровому сиропі, потім сушать, розплющують й обсмажують, потім покривають карамеллю. Цей процес виготовлення скептики порівнюють із виробництвом некорисних чипсів. Шкода для здоров’я ускладнюється присутністю цукру). Кориснішими є рисові, вівсяні і пшеничні пластівці, бо містять більше потрібної для організму клітковини. Оболонкою подушечок є спресовані крупа або борошно, а всередині — різна солодка начинка. Тож маємо дуже сумнівні «переваги» наповнення такою їжею свого шлункового тракту.

Найбільше корисних клітковини, мікроелементів і вітамінів у мюслі: як, власне, у розплющених зернах, так і в різноманітних додатках, які виробники варіюють на власний розсуд: сухофрукти, горіхи, мед. Якщо бути скрупульозно точним, то в найпоширеніших вівсяних пластівцях багато магнію і фосфору; у рисових — вісім важливих амінокислот; у кукурудзяних — багато провітаміну А і вітаміну Е.

Мюслі понад сто років тому з’явилися як продукт корисного дієтичного харчування. Спочатку швейцарський лікар-натуропат Максиміліан Бірхер-Беннер вирушив для проведення наукових досліджень в Альпи. Там зустрів 70-річного пастуха, бадьорого і здорового. Старий пригостив науковця своєю скромною їжею — сумішшю меленої пшениці, розведеної молоком і приправленої медом, полуницею і чорницею. Тоді вчений дізнався, що такою стравою два рази на день харчувалися протягом століть усі предки літнього пастуха, і кожен iз них був довгожителем. Повернувшись з експедиції, трохи згодом Бірхер-Беннер почав пропонувати таку страву своїм пацієнтам у госпіталі, де працював.

Як ширвжитковий продукт мюслі почали завойовувати споживчий ринок півстоліття тому. Корисні вони чи не зовсім, залежить від багатьох складових. Скажімо, при виготовленні такої продукції часто застосовують гідроване рослинне масло або жир. А вони збільшують рівень холестерину в крові, що призводить до ризику захворювань серця. До речі, хрусткі підсмажені мюслі є найкалорійнішими. Ще виробники можуть «присмачити» мюслі добавками з індексом Е і ароматизаторами, користь від яких, зрозуміло, дуже сумнівна. Однозначно, споживати щоденно будь-який продукт iз такими добавками не варто. А людями, що мають розлади травлення, навіть протипоказано. Ще сушені екзотичні фрукти, що входять до складу мюслі, можуть бути оброблені консервантами на основі сірки — це додатковий подразник для алергіків і людей з проблемами нирок і харчового тракту.

Споживацька математика: вага і калорії

Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз нещодавно протестували 7 марок мюслі: вітчизняні «Фрукталія» (7 ягід), «КСС» (Преміум, фруктові), «АХА» (із фруктами і горіхами), «Еко» (Абрикосові) та Dr.Benner (Фруктові), а також німецькі Bruggen (Гурман, фруктові) і вироблені у Польщі Nestle (Традиційні). Всі вони різняться за складом і способом приготування (частину виробники рекомендують заливати просто холодними молоком, йогуртом або соком).

Найперший висновок дослідження — на упакуванях не завжди можна прочитати всю необхідну інформацію. Погано видно дату та тиснення на швах пакетів Dr.Benner та «Фрукталія». А в мюслі порівняно нетривалий термін зберігання, наприклад, вівсяні розплющені зерна з часом набувають гіркуватого присмаку, тому покупцям важливо знати, коли продукт вироблено. Виробники мюслі «КСС» забули вказати серед інгредієнтів у складі кукурудзяні кульки і пластівці. На упаковці Bruggen написано лише: «Продукт готовий для вживання». Хоча мали б бути і рекомендації щодо поєднання з молоком-соком-йогуртом. Захисникам прав споживачів також не сподобалося, що на коробці з мюслі Nestle значна частина информації нанесена дуже дрібним шрифтом. Ще одна заувага до майже всіх виробників — щодо розташування фруктово-горіхових добавок зверху. У такий спосіб наповнення упаковки використовувати незручно: обов’язково треба все висипати у велику посудину, перемішати, а вже потім брати частину.

У лабораторії мюслі перевірили за двома показниками: маса нетто і вміст фруктової частини. Із загальною масою — проста математика: її виробники вказують на упакуванні, є загальноприйняті невеликі норми відхилень. Недоклали мюслі, виявилося, у протестовану упаковку «Еко»: замість 500 грамів виявилося 478,8 г. Дрібниця, але неприємно.

Вміст фруктових добавок узагалі не нормується. Зазначили їхню масу два виробники «Фрукталія» — 51 відсоток і Bruggen — 37 відсотків. Насправді виявилося у першому — 43,1 відсотка, у другому — 38,8 відсотка. У протестованому зразку Nestle — 17%, Dr.Benner 18,9%.

Експерти порахували і калорійність мюслі. Для розрахунку взяли порцію 50 г мюслі +200 мл молока (2,5% жирностi). Калорійність такого молока — 52 ккал/100 г, а калорійність (енергетична цінність) мюслі вказана на етикетках. Враховували те, що при 4-разовому повноцінному харчуванні під час сніданку людина має вживати 25% добової енергії (550 ккал). Таку ж кількість — і за вечерею. В обід — 35% добової норми (700 ккал) і решта — підвечірок (близько 300ккал).

Виходячи з такого розкладу, порція мюслі з молоком зранку забезпечить організмові лише приблизно половину потрібних калорій.

Стосовно смаку протестованих зразків — пробантам найбільше сподобалися ті мюслі, де найбільше фруктів: середньої ціни «Фрукталія» та найдорожчі у тесті Bruggen (11,84 грн. у перерахунку за 100 г), інші — хорошисти. Мюслі Dr.Benner, за 100 г 3,25 грн. — найдоступніші з семи зразків.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>