Провокація «засланих козачків»

03.03.2015

Суттєвий грошовий штраф та один або кілька домашніх матчів у єврокубках без глядачів — таким може бути санкція УЄФА проти київського «Динамо». Підстава — дії вболівальників «біло-синіх», які влаштували безлад на трибунах і бігових доріжках НСК «Олімпійський» наприкінці матчу з «Генгамом», коли рахунок уже був 3:1.

Хуліганською поведінкою відзначилася не основна група київських «ультрас», а так звані «Родичі» — фанати, які свого часу від’єдналися від основної маси й тепер сидять у 21-му секторі. Саме з цього сектору кілька десятків людей вискочили на бігові доріжки стадіону й побігли до трибуни, де сиділи нечисленні вболівальники із Франції. Найгарячіші фани перелізли через огорожу. Зав’язалася сутичка зі стюардами, які намагалися не допустити хуліганів до гостьових місць. Гості з Бретані накивали п’ятами, забравши свої прапори, а сутичка тривала ще довго. Деякі «ультраси» кидали стільцями в стюардів і намагалися їх лупцювати, при цьому більша частина фанатів, які вискочили з сектора, спрямовували агресію проти своїх же «побратимів». Арбітр на дев’ять хвилин перервав гру й вивів команди в підтрибунні приміщення. Посеред юрби рознімав розбишак і заганяв на свої місця воротар «Динамо» Олександр Шовковський. Стадіон скандував «Ганьба!», диктор закликав утриматися від проявів расизму...

За версією, яку озвучує керівництво клубу, підставою для агресії стала поява в секторі французів чи то російського прапора, чи то прапора Франції, що його хтось сприйняв за російський. Також лунало припущення, нібито генгамці вивісили банер «Крим — це Росія».

«Не було там ні російських, ні французьких прапорів, ні політичних банерів. Просто наші малолітні придурки намагалися «віджати» в гостей їхні банери — це вважається великим «подвигом» у фанатських протистояннях», — повідомив «УМ» після гри один із стюардів, який перебував у гущі подій і виносив зі стадіону зламані стільці.

Представники «Родичів» погоджуються, що жодних підстав для агресії киян французи — переважно солідні туристи — не дали. При цьому «Родичі» заявляють, що інцидент став наслідком провокації: із сектора 21 першими вискочили й побігли до генгамців сторонні молоді хлопці. Імовірно, це були проплачені провокатори, які мали завдання створити негативну картинку для ЗМІ. Це їм вдалося. Наступного дня після НП канал «Франс-інфо» неодноразово прокрутив інтерв’ю керівника фанів бретонської команди, який розповідав, що київські вболівальники — це «зграя вбивць, яке прагне крові».

Київські фани обіцяють посилити контроль у своїй спільності, але УЄФА вочевидь не буде розбиратися в політтехнологічних тонкощах і зважатиме лише на те, що на НСК «Олімпійський» знову — як і після матчу «Дніпро» — «Копенгаген» iз подібною провокацією проти гостей — не можуть забезпечити елементарний порядок.