Ліки від байдужості

18.02.2015
Ліки від байдужості

Для Сергія Прокопенка ці фото — частинка його біографії і великий біль землі (Максима Горбацького.)

«Остерігайтесь байдужості!» — застерігають ініціатори фотовиставки з промовистою назвою «Піски. Аеропорт. Вчора і сьогодні», яка цими днями відкрилася у Кривому Розі. Заступник командира роти старший лейтенант Сергій Прокопенко, людина, яка на власні очі спостерігала за руйнуванням селища, робив ці знімки, щоб допомогти місцевим жителям зібрати кошти на його відновлення. Проте згодом відчув, що у цих фото має бути ще одне призначення. «Коли повернувся додому, побачив — тут не розуміють, що відбувається насправді. Прояви сепаратизму, байдужість і відстороненість не доводять до добра... Населення Пісків складало три з половиною тисячі людей. Активно підтримували сепаратистів лише 20. Решті було байдуже, вони мовчки погоджувались. Тепер ті, хто повертається у зруйноване селище, дуже шкодують через свою безвідповідальність», — ділиться думками Сергій Прокопенко. На цих фото не побачити всіх жахіть війни — лише понівечене майно, а ще — Піски до війни, будні солдата, друзі, побутові моменти.

Виставка побачила світ і завдяки волонтерській організації «Жіноча сотня міста Кривий Ріг» та капелано-волонтерській групі «Батюшки і Прапор». Саме вони, загорівшись ідеєю, підключили друзів, знайомих, знайшли фотознімки селища ще до війни, роздрукували фотографії. «Хочеться привернути увагу людей і показати, що кулі не минають ні багатих осель, ні простих. Складається таке враження, що останнім часом дехто живе в іншій реальності. Доводиться пояснювати, що для того, аби ми зранку тут заварювали собі запашну каву, там, на сході, наші хлопці, наші захисники, стримують ворога», — розповідає «УМ» волонтер «Жіночої сотні Кривого Рогу» Олена Пазенко.

Виставка працюватиме у Торговельно-розважальному центрі, що в 95-му кварталі, до кінця місяця, а потім переїде у приміщення ліцею-інтернату з підвищеною військовою підготовкою.