Бізнес Авакова теж так атакували

17.02.2015

Минулої п’ятниці близько півсотні правоохоронців провели обшук у столичних офісних приміщеннях компанії «Смарт-Холдинг», розташованих за двома адресами по вулиці Ігорівській. Прес-служба нардепа Вадима Новинського, який є головним акціонером компанії, повідомила, що озброєні спецпризначенці брали офіс ледь не штурмом, виламуючи двері на своєму шляху. Правоохоронці зібрали всіх співробітників у приміщенні їдальні, де їх утримували протягом двох годин.

«Далі вони подалися безпосередньо в приймальню Новинського, яка знаходиться на другому поверсі будівлі за адресою Ігорівська, 7а, і почали проводити обшук, — йдеться у повідомленні прес-служби нардепа. — Вадим Новинський вказав їм на незаконність цих дій, але правоохоронці ігнорували його зауваження, незважаючи на те, що ним був пред’явлений договір про оренду офісу народним депутатом».

До речі, у правоохоронців на руках була постанова Печерського райсуду столиці, яка дозволяло їм провести обшук за адресою Ігорівська, 7а. Водночас дозволу на обшук в офісному приміщенні за адресою Ігорівська, 5/10 у слідчих не було, тож саме через це нардепам від «Опозиційного блоку» — Вілкулу, Бойку, Рабиновичу та іншим, які прибули на місце події, вдалося припинити незаконний обшук у цьому приміщенні.

«Співробітники міліції поводилися грубо. Без понятих заходили в усі приміщення, обшукували робочі столи і сейфи співробітників усіх компаній, які перебували в двох офісних центрах. При цьому документи, які вони надавали, не дозволяли здійснювати подібні дії. Коли пізніше правоохоронці привели двох молодих людей, яких намагалися представити як понятих, у тих не виявилося навіть посвідчення особи», — каже директор зі зв’язків iз громадськістю «Смарт-Холдингу» Євген Загорулько.

Варто зауважити, що компанія «Смарт-Холдинг» звинувачує міноритарного акціонера компанії «Амстор» Володимира Вагоровського у спробі дестабілізувати роботу цієї ритейлової компанії. Додамо, що ТД «Амстор» є оператором однойменної української торговельної мережі та активом однієї з найбільших українських фінансово-промислових груп «Смарт-холдинг» бізнесмена Вадима Новинського. Але не однозначно стверджувати, що саме господарчий конфлікт міноритарного акціонера «Амстору» із головним акціонером «Старт-Холдингу» став причиною обшуку.

Так, сам пан Новинський заявив, що обшуки в п’ятницю можуть бути пов’язані з його політичною діяльністю як одного з лідерів та офіційних спонсорів партії «Опозиційний блок». Тим більше що спочатку самого нардепа, порушуючи його недоторканність, заблокували в кабінеті адміністратора, а також не пускали до будівлі його колег по фракції та журналістів. Тим більше що в протоколі слідчі вказали, що саме нардепи від «Опозиційного блоку» зламали двері офісних центрів, хоча записи камер спостереження засвідчують протилежне.

Депутат Новинський планує подати відповідну заяву в Генпрокуратуру з вимогою дати оцінку діям правоохоронців. Тим паче що підопічні Авакова застосували методи з часів Януковича. Та й фірми самого нинішнього очільника МВС лише кілька років тому в Харкові подібним чином штурмували «орли» Захарченка й Пшонки.