Збірна отримала повістки

17.02.2015
Збірна отримала повістки

Другий тренер збірної України з футболу Олександр Заваров не поїде в АТО з принципу.

Часткова мобілізація зачепила й Федерацію футболу України. Почалося з того, що редактор журналу «Футбол» Артем Франков повідомив у своєму «Твіттері»: «Чутка: у ФФУ принесли списком 89 повісток, серед них — Заваров і Сивуха. Це не в руки вручили — це передали керівництву для вручення».

Олександр Заваров та Юрій Сивуха, нагадаємо, — члени тренерського штабу національної збірної України, помічники Михайла Фоменка. Не факт, що окремо взята федерація отримала так багато оповіщень про мобілізацію. Але, як видно, повістки в цю установу справді надійшли.

Одну з них отримав наставник юніорської збірної України (U-20) Олександр Петраков, 57-річний уродженець Києва. Він підтвердив цю інформацію в коментарі «КП в Україні», зазначивши: «Нічого не можу вам розповісти, тому що тільки в п’ятницю повернувся в Україну з Нової Зеландії. Був на жеребкуванні чемпіонату світу, в якому влітку візьме участь наша збірна. Мені сказали, що мені теж прийшла повістка… Піду до військкомату, дізнаюся, що від мене хочуть. А то ж, кажуть, не з’явився — п’ять років тюрми. Чи є аргументом для звільнення від мобілізації чемпіонат світу? Не думаю. Поки не знаю нічого».

А ось 53-річний уродженець Луганська Олександр Заваров у ставленні до можливої мобілізації висловлює значно меншу законослухняність. «Можу сказати тільки одне: я ніколи не буду воювати там, де живе моя сім’я і мої діти, де поховані мої батьки. Так і напишіть, — сказав тренер у коментарі сайту «Трибуна». — Війна в Україні? Просто хочу, щоб настав мир».

Думки про те, чи варто призивати на військову службу футбольних фахівців та спортсменів узагалі, розділилися. «Чим усе-таки Заваров і Сивуха можуть бути корисні в АТО? Чи не краще їм стверджувати нашу славу в збірній?!» — зазначає вже згаданий журналіст Франков. «Чим немолоді дядьки Заваров і Петраков можуть зайнятись у Збройних силах, якщо вони і в армії ніколи не служили насправді, а тільки грали за ростовський і київський СКА відповідно?» — риторично запитують деякі користувачі «Фейсбуку». Інші заперечують: «Тренер збірної України — публічна особа, одне з облич країни, до думки якого дослухаються мільйони любителів футболу. Такі заяви, як озвучена Заваровим, межують із закликами до бойкоту мобілізації та можуть тягнути за собою кримінальну відповідальність». Чимало коментаторів без зайвих церемоній пропонують «вигнати Заварова зі штабу сраною мітлою — хай їде в свою Росію чи Новоросію».

«Усі громадяни України рівні перед законом, у тому числі — й перед законом про військовий обов’язок та військову службу, — прокоментували ситуацію для «УМ» у столичному військкоматі. — Якщо згадані особи отримали повістки — значить, вони військовозобов’язані, стоять на військовому обліку й можуть бути мобілізовані до лав Збройних сил, як і інші громадяни, на підставі указу Президента та закону Верховної Ради про часткову мобілізацію. Військкоматам потрібно виконувати план, а відсоток явки за оповіщеннями — дуже низький, зокрема в Києві. Тож і доводиться розсилати повістки, так би мовити, широким колам військовозобов’язаних. Не факт, що футбольних тренерів закинули б в АТО чи взагалі мобілізували б. Адже у військових комісаріатах справді намагаються забезпечити вищу якість призову, тож багато військовозобов’язаних відсіюються за результатами медкомісій, іншими соціальними та професійними показниками. Але й правову оцінку «уклоністи», незалежно від посад, отримають належну — згідно з буквою закону».

Заступник начальника головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ Володимир Талалай учора повідомив журналістам, що «Міністерство молоді, культури та спорту звернулося з проханням про бронювання [від мобілізації] низки посад, у тому числі у футболі». «Сподіваюся, що посади тренерів збірної також можуть бути представлені для бронювання», — сказав генерал-майор. Зробити подання на таку броню, що звільнила б військовозобов’язаних від призову, має їхній роботодавець. У даному випадку це ФФУ.