Трохи еротики в іграх

13.02.2015
Трохи еротики в іграх

«П’ятдесят відтінків сірого». Хто сказав, що любов за гроші не купити?

У середу ввечері в рамках Берлінського кінофестивалю відбулася прем’єра «П’ятдесяти відтінків сірого» британки Сем Тейлор-Джонс. Слід нагадати, що у 2009 році вона приїжджала до Києва у «Пінчук Арт Центр» на відкриття виставки її психологічних фотопортретів. Тоді ж Сем відійшла від іпостасі художниці і зняла фільм «Стати Джоном Ленноном», який так і не отримав очікуваної слави. Цього разу Сем вчинила безпрограшно — екранізувала еротичний роман Еріки Леонард Джеймс, виданий 2011-го. За рік було продано понад 60 мільйонів копій. Дівчата по всьому світі тільки тим і займалися, що обговорювали казкову історію сучасної попелюшки.

Відтоді з роману «П’ятдесят відтінків сірого» зробили цілий бренд. Обкладинку книжки зображали на одязі, сувенірах, а також випустили «сірі» парфуми. Тож на червоній доріжці Сем Тейлор-Джонс у довгому білому платті, зірка стрічки Дакота Джонсон у чорній сукні до підлоги з глибочезним V-вирізом від Dior і, звичайно, суперсексуальний на екрані, і свій в дошку в житті Джеймі Дорнан із бородою (до речі, був моделлю багатьох відомих марок, таких як Calvin Klein, Dior, Armani) не могли втихомирити бурю шанувальників.

У той же вечір у Києві також відбулася прем’єра «П’ятдесяти відтінків сірого». На щастя, нічого подібного на берлінський ажіотаж, в Україні не було. Навпаки, у залі більшістю були саме прекрасні дами без кавалерів, які зачитали до дірок роман і могли у сні цитували діалоги. Та в кіно дівчата весело реготали над кожним жестом героїв. Може, у всьому винним було випите шампанське перед прем’єрним переглядом, хтозна?

Але факт залишається незмінним, дівчата божеволіють від сенсаційної історії кохання, так творці картини охарактеризували жанр фільму. Запитаєте, від чого саме? І чи є те сенсаційне кохання у стосунках скромної і незайманої випускниці коледжу Анастасії Стіл і всевладного, харизматичного і безконтрольно хтивого 27-річного мільярдера Крістіана Грея з важким дитинством? Примітивні любовно-садистські ігри є. Привідкриття завіси щодо сексуальної поведінки у стилі домінування/підкорення і садизм/мазохізм є. Дорога романтика з польотами на вертольоті над нічним містом є. Подарунки у вигляді брендового одягу, машини, ноутбука Apple є. Навіть є контракт із правилами, в разі порушення яких жінка позбавляється всіх привілеїв і отримує по симпатичній дупці шість ударів паском.

Та українок, здається, таке фешенебельне «кохання» без почуттів веселить. Після перегляду фільму дівчата залюбки обговорювали, що не проти, якби їх били по сідницях. Але тільки після подарованої машини.

НА ЗАМІТКУ

Перед тим як полоскотати нерви садистською еротикою, глядачу варто було б знати про два моменти. 1) Вчені Мічиганського університету дійшли висновків, що «П’ятдесят відтінків сірого» згубно впливають на жінок. 25 відсотків опитаних читачок почали терплячіше ставитися до партнерів, які кричать на них. В інших — загострилися проблеми з алкоголем, розладом травлення, а також читання роману призвело до розгульної поведінки пань і панянок. 2) У Кенії, Малайзії та Індонезії фільм заборонили до показу. Щоб не розбещувати консервативне суспільство і всі жінки були підконтрольні своїм господарям.

Тож краще все-таки подивитися «П’ятдесят відтінків сірого» в жодному разі не забувати про золоту середину.