Незламні «ведмеді»

05.02.2015
Незламні «ведмеді»

Сенсаційний переможець хокейної Ліги чемпіонів-2014/2015 — шведський «Лулео». (з сайта championshockeyleague.net.)

Шведський «Лулео» аж ніяк не входив до числа фаворитів відновленого після тривалої перерви розіграшу хокейної Ліги чемпіонів. Відшукати на старті «плей-оф» факти, які б могли допомогти цьому провінційному клубу, що представляє однойменне містечко, виграти представницький турнір, було важко. Однак восьмій команді поточному розіграшу шведської хокейної ліги, котрій у фіналі ЛЧ протистояла значно потужніша й більш іменита «Фрелунда» з Ґетеборгу (наразі третій колектив чемпіонату Швеції), вдалося перемогти в головному клубному турнірі Європи. Навіть у фіналі, де перед заключним періодом «Лулео» поступалося суперникові з рахунком 0:2, усе було проти «ведмедів» із півночі Швеції. Однак підопічні Йоакіма Фагервалла вкотре в розіграші знайшли додаткові резерви, які допомогли перевернути ситуацію з «ніг на голову».

Дива стійкості та витривалості «Лулео» почали демонструвати вже на старті «плей-оф», коли у 1/8 фіналу змогли відіграти в австрійського «Ред булла» «гандикап» у п’ять шайб. Знайшли натхнення хлопці Фагервалла й на півфінал iз чинним чемпіоном та лідером шведського чемпіонату — «Шеллефтео». Зрештою, друге дихання відкрилося у хокеїстів iз Лулео й у фіналі, за останні 20 хвилин якого вони спромоглися закинути у ворота «Фрелунди» чотири шайби.

Без сумніву, одним із вирішальних факторів, який посприяв підсумковому тріумфу «ведмедів», стала допомога домашніх стін. Думається, саме несамовита підтримка місцевої «торсиди» змусила гостей із Ґетеборга нервувати, помилятися й фолити в останньому періоді. Власне 45 хвилин штрафу, які заробили хокеїсти «Фрелунди» в матчі (проти 8 — у господарів фіналу), припали на третю 20-хвилинку. Тоді, майже постійно граючи в більшості, господарі тричі вразили ворота опонентів.

Право прийняти головний поєдинок на своїй шеститисячній арені «Лулео» отримав, як клуб iз найвищим рейтингом турніру. Виходить, що цифри говорили правду. Попри непереконливий виступ у національній першості, де «Лулео» в чотирьох зустрічах iз «Фрелундою» зазнав трьох поразок, на євроарені кращих за «ведмедів» наразі немає. «Ми здолали кілька потужних команд, як-то «Шеллефтео», «Фрелунда». Тепер ми знаємо, що можемо перемогти будь-якого суперника», — сказав капітан «Лулео» Кріс Еббот.

«Індіанцям» із Ґетеборга не допоміг кращий бомбардир ЛЧ — норвезький легіонер Матіас Олімб, якого, в підсумку, визнали найкориснішим гравцем турніру. Водночас у складі «Лулео» особливих компліментів заслужив голкіпер Джоель Лассінантті — він не раз на шляху до тріумфу рятував свою команду від краху.

Відзначимо, що нинішній розіграш ЛЧ, який через шість років знову з’явився на спортивній карті Старого світу, пройшов за повного домінування шведських колективів, котрі зайняли більшість позицій у «топ-8» турніру.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Фінал (Лулео, Швеція). «Лулео» — «Фрелунда» — 4:2 (0:2, 0:0, 4:0).