«Ріжуть» кошти — забирають життя...

29.01.2015

«Я думаю, при тих коштах, які виділені, потреби будуть задоволені в якихось програмах на 10—20%, в інших — на 30—50%, а в деяких зможуть покрити до 70% видатків, — повідомив голова правління благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей. — Крім того, є потреба реальна і задекларована. Коли в Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що на 100% щось купили, то йдеться лише про те, що вони витратили ці кошти. І не йдеться про те, яку кількість і чого вони купили», — запевняє пан Шерембей. За його словами, наразі існує 18 державних програм, і найкритичнішою залишається ситуація в онкології, а також у сфері боротьби з туберкульозом та СНІДом.

В Україні бюджет МОЗ завжди будувався за залишковим принципом і мав дефіцит коштів, переконаний Дмитро Шерембей. «Україна нині в тому стані, коли людина, по суті, сплачує все сама. МОЗ уперше за роки незалежності завалило держзакупівлі. Велика кількість людей залишилася без лікування. На жаль, це хворі не на нежить, а на ті хвороби, які можуть мати летальні наслідки. Бо, якщо людина не отримує медикаменти, вона помирає. В Україні за одну добу іде з життя 300 пацієнтів з онкодіагнозом. І все з однієї причини — катастрофічне недофінансування програм, корупція в МОЗ, яка завжди процвітала. В середньому в Україні за одну добу від браку медикаментів може помирати 1600 осіб. 2015 рік буде ще важчий, ніж 2014, бо МОЗу виділили кошти, які навіть не зберігають ті програми лікування, які існували всі попередні роки — програми СНІДу, гепатиту, туберкульозу. Вони недофінансовані на 70%! Це загрожує тим, що в Україні ці епідемії наберуть ще загрозливіших масштабів», — прогнозує він.

На жаль, жодного чиновника з МОЗ за корупцію в 2014 році не притягнуто до відповідальності, наголосив Шерембей. І запевнив, що вітчизняні пацієнтські організації цього року «почнуть тотальний наступ на МОЗ, аби всі корупціонери сиділи в тюрмі».