Спрацював стоп-кран

28.01.2015
Спрацював стоп-кран

Деякі пасажирські поїзди, замість щодня, відтепер вирушатимуть iз пунктів призначень через день, а то й через чотири. (з сайта brodiahy.org.ua.)

Починаючи з другої половини січня змінюється періодичність курсування чотирьох пар поїздів, а також шість пар потягів скасовують узагалі, повідомила нещодавно прес-служба Укрзалізниці. У відомстві їх назвали «малонаселені та збиткові поїзди».

Фактично, йдеться про ті потяги, квитки на які трохи дешевші. Наприклад, скорочується періодичність руху нічного потяга №148/147 Одеса — Київ. На сьогодні вартість квитка у ньому для проїзду в купейному вагоні — 208 грн., у так само нічному (найулюбленішому і найзручнішому по часу) потягу №105/104 Одеса — Київ — 256 грн.; місце у денно-вечірньому Інтерсіті у сидячому вагоні другого класу — від 260 грн. Якщо говорити про пасажирів плацкартного проїзду — а ними через брак грошей змушена ставати левова частка всіх, хто хоче з пункту А переміститися у пункт Б, то можливість за ніч добратися з Києва до Одеси за 108 гривень у потягу №148/147 виникатиме скоро через день. В інших потягах — на сьогоднішній день їх з Києва в Одесу відправляється ще три — подібних пропозицій просто не існує.

Уже з 19 січня раз у чотири дні по непарних числах — а не через день, як раніше — курсує поїзд №310/309 Одеса — Херсон. Через день курсував поїзд №132/131 Хмельницький — Херсон. Із 1 лютого із Хмельницького вирушатиме раз у чотири дні по непарних, із Херсона з 2 лютого так само, але по парних числах.

Зазнає змін розклад руху потяга №137/138 Черкаси — Одеса, який був щоденним. Із 31 січня і далі з 3 лютого по непарних числах із Черкас відправлятиметься він один раз у чотири дні, із Одеси з 1 лютого і далі з 4 лютого по парних числах один раз у чотири дні. Щоденним був і рух потяга №397/398 Черкаси — Львів. Із Черкас із 1 лютого вирушатиме по непарних один раз у чотири дні, зі Львова наступного числа, по парних днях, — так само один раз у чотири дні.

Окрім того, через день курсуватимуть дві пари поїздів одеського напрямку, які раніше були щоденними. Уже згадуваний потяг №148/147 Одеса — Київ із Одеси з 1 лютого відправлятиметься через день по непарних числах, із Києва відповідно з 2 лютого — через день по парних. Потяг №108/107 Одеса — Ужгород від перону залізничного вокзалу «перлини біля моря» відправлятиметься з 2 лютого через день по парних, з Ужгорода з 3 лютого через день по непарних числах.

Уже скасовані поїзди: №144/90 — 89/143 Кривий Ріг/Дніпропетровськ — Новоолексіївка, №28/27 Київ — Новоолексіївка, №259/260 Миколаїв — Львів, №231/232 Дніпропетровськ — Івано-Франківськ. Останні дні доставляють пасажирів до пунктів призначень потяги №609/610 Харків — Лисичанськ та №749/750 Київ — Тернопіль, рух яких припиняється 1-2 лютого.

За минулий рік збитки у сегменті пасажирських перевезень далекого сполучення збільшились у порівнянні з 2013-м майже на мільярд грн. і досягли 4,2 млрд. грн., зазначають в Укрзалізниці. На організацію перевезень пасажирів відомство спрямовує доходи від вантажних перевезень, але ситуація в цьому сегменті теж значно погіршилася, адже у минулому році перевезено на 12,1% менше вантажів у порівнянні з 2013-м. Зважаючи на складний для України минулий рік, не дивно, що зменшилося число тих, хто переміщався в пасажирських поїздах. За даними Укрзалізниці, перевезено у далекому сполученні 81,5 млн. пасажирів, що на 33,2 % менше ніж у 2013-му (в абсолютних числах позаминулого року було 122 млн. пасажирів).

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>