Чорна смуга «Південмашу»

28.01.2015
Чорна смуга «Південмашу»

80% продукції «Південмашу» ішли на виготовлення російських ракет. От тільки цілі у цих ракет перестали бути мирними.

Лихоманити «Південний машинобудівний завод» почало ще з розвалом Радянського Союзу. Адже крах агресивної супердержави поступово зняв потребу у профільній продукції підприємства — ракетах стратегічного призначення. Затіяна було переорієнтація на космічну та іншу мирну тематику виявилася доволі тернистою. Потреба у вражаючих за своїми масштабами потужностях підприємства згасала не менш вражаючими темпами. Тож з часом із колишніх 50 тисяч працівників підприємства залишилася щонайбільше п’ята частина, що, за нинішніми мірками, теж немало. Нині підприємство випускає транспортні засоби — від тракторів до тролейбусів. А з початком військових дій на Донбасі тут налагодили відновлення військової колісної техніки. Не кажучи вже про те, що саме «Південмаш» залишається в Україні провідним підприємством ракетно-космічної галузі.

Однак саме початок війни з Росією став для заводу, колишньої гордості не лише Дніпропетровська, а й усього Радянського Союзу, ударом нижче пояса. Адже головним замовником продукції «Південмашу» залишалася саме північна сусідка-агресор — туди йшло 80% продукції. Тепер же ці замовлення автоматично були скасовані. А нових не надійшло. Тож з липня минулого року на підприємстві перестали виплачувати зарплату. А з 1 грудня легендарний «Південмаш» і взагалі зупинився. Після того якщо й запускався, то буквально на лічені дні. Тепер же генеральний директор підприємства видав наказ про чергову зупинку виробництва до 2 березня цього року.

Обурені заводчани відповіли масовою акцією протесту під стінами рідного «Південмашу», зміст якої яскраво ілюстрували гасла у їхніх руках: «Невиплата зарплати = замах на вбивство», «Заборгованість iз зарплати — ганьба гаранта Порошенка!», «Поверніть людям зароблене». Люди скаржилися, що опинилися без засобів для існування, коли навіть комунальні послуги чи проїзд у транспорті оплатити нема чим. Найбільше нарікали на те, що, попри зупинку заводу, його керівництво зарплату таки отримувало.

Депутати дніпропетровської міськради направили звернення до Кабінету Міністрів України щодо ситуації на «Південмаші». А дніпропетровський нардеп Максим Курячий вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про надання виробничому об’єднанню «Південний машинобудівний завод» статусу стратегічно важливого підприємства військового характеру. Це має гарантувати виділення підприємству бюджетних коштів і завантаження замовленнями на перспективу. Але й така перспектива здається доволі віддаленою, бо в державному бюджеті на 2015 рік для «Південмашу» не передбачено ні копійки.

Розводить руками за такої ситуації і Національне космічне агентство. Воно теж подало до Верховної Ради пакет документів щодо оздоровлення ситуації на «Південмаші», де одна з основних пропозицій — переорієнтувати потужності підприємства на випуск комлектуючих для військової техніки. Не скидається з рахунку й активізація проекту «Циклон-4».

Тим часом український парламент перший крок назустріч «Південмашу» вже зробив. Підприємство звільнено на нинішній рік від сплати податку на землю, що заощадить для нього понад 50 мільйонів гривень. Але замовлення таки будуть кращими.