Сало як імпортний делікатес

23.01.2015
Сало як імпортний делікатес

Українська класика на столі може стати рідкістю?

За даними митної статистики, минулоріч імпорт сала в Україну становив 70,4 тисячi тонн, майже на 60 відсотків перевищивши показники 2013 року. Як повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», основними постачальниками сала в Україну стала Німеччина (33,1% від загального обсягу), Польща (27,0 %) та Угорщина (11,7 %). Також своїм салом iз нами щедро поділилися Данія, Франція, Бельгія. Середня ціна імпортованого сала в минулому році була доволі низькою і становила менше 1 долара США за кілограм, тоді як у 2013 році — 1,53 долара. Такий низький ціновий рівень в умовах девальвації гривні і посприяв збільшенню обсягів його ввезення. Імпортом сала м’ясопереробні підприємства компенсували стрімке скорочення імпорту свинини, яка раніше була для них дешевою сировиною. У 2014 році поставки свинини зменшилися майже у 5 разів і, за офіційними даними, — це лише 30,8 тисячi тонн. А от імпорт сала демонстрував тенденцію до зростання упродовж кількох останніх років. Адже в Україні з’явився дефіцит твердого сала, яке використовують у виробництві ковбасних виробів. Бо переважна більшість вітчизняних тваринницьких господарств почала займатися відгодівлею свиней беконних порід, за м’ясо яких можна отримати вищу ціну.

«Минулого року виробництво ковбасних виробів дещо зменшилося, тому зростання імпорту сала було пов’язане насамперед з прагненням м’ясокомбінатів знизити собівартість виробництва своєї продукції за рахунок використання дешевої сировини», — вважає експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>