«Тре крунур» — поза конкуренцією

23.01.2015
«Тре крунур» — поза конкуренцією

«Індіанці» з Фрелунди (в темному) вирвали путівку до фіналу ЛЧ. (з сайта championshockeyleague.net.)

Іще далеко до фіналу поточного розіграшу хокейної Ліги чемпіонів стало очевидно, що головний трофей турніру, який після шестирічної перерви поновив своє життя, здобуде скандинавська команда. Трохи неймовірно, але до чвертьфінальної стадії пробилися лише клуби зі Швеції та Фінляндії, хоча на старт змагань виходили представники 11 європейських країн. Водночас серед учасників ЛЧ не було переможця дебютного розіграшу — швейцарського «Цюріха» та жодного представника КХЛ, керівники якої вважають Лігу чемпіонів альтернативним їхньому дітищу проектом. Звісно, було б цікаво порівняти силу провідних команд Континентальної ліги, яку багато хто називає другим за силою (після НХЛ) чемпіонатом, проте, в підсумку, вийшло так, що у фіналі другого розіграшу ЛЧ зійдуться дві шведські команди. Цікаво, що серед них не буде найсильнішої команди Швеції — «Шеллефтео», яка у півфіналі сенсаційно поступилася землякам із «Лулео».

Після нічиєї в першому матчі протистояння іще однієї «мирової» бути не могло.

І якщо у футбольних єврокубках величезне значення має кількість забитих «гостьових» голів, то в хокейній суперлізі важлива лише різниця закинутих і пропущених шайб. Повторна нічия змусила б команди грати «овертайм», а можливо, й виконувати буліти. Чого, без сумніву, господарям «Кооп Арени» в Лулео не хотілося. Завдяки масованій підтримці шести тисяч своїх фанів місцеві хокеїсти здобули мінімальну перемогу, залишивши за бортом головного матчу ЛЧ найсильнішу команду двох попередніх чемпіонатів Швеції.

Варто одразу зазначити, що й фінал ЛЧ, який складатиметься лише з одного матчу, пройде на «Кооп Арені», оскільки господарська команда, за підсумками турніру, назбирала найбільшу суму рейтингових балів.

А опонувати «Лулео» буде інша шведська команда «Фрелунда», яка ціною титанічних зусиль не дозволила пробитися до фіналу фінському клубу «Карпят». Здавалося, після домашньої перемоги у дві шайби, хокеїсти «Фрелунди» можуть доволі спокійно почуватися у фінському місті Оулу. Утім в основний час місцеві хокеїсти спромоглися компенсувати відставання, перевівши тим самим поєдинок до «овертайму». Щоправда, дотиснути гостей фінам не вдалося. Переможний «золотий» гол забили «індіанці» зі Швеції.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінали. Матчі-відповіді.

«Кярпят» (Фінляндія) — «Фрелунда» (Швеція) 3:2 ОТ (1:1, 0:0, 2:0, 0:1; перша гра — 2:4), «Лулео» (Швеція) — «Шеллефтео» (Швеція) — 3:2 (2:1, 1:0, 0:1; перша гра — 2:2)