Бунт проти моралі

21.01.2015
Бунт проти моралі

Українці, небайдужі до несправедливості тацензури, ревно оберігають право на творчість і прагнуть ліквідувати НЕК якнайшвидше.

Днями у столичному Будинку кіно показували фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, на рахунку якого вже понад 30 призів міжнародних кінофорумів, у тому числі так званий європейський «Оскар» — нагорода у номінації «Відкриття року» від Європейської кіноакадемії. Під час інтимних сцен у темному залі якийсь чоловік почав кричати: «Ганьба! Мені соромно! Прокиньтеся, українці! Згадайте Шевченка! Згадайте Довженка! Україна гине!». У молодих глядачів відразу впала підозра, що фільм «закричав» голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) Василь Костицький, який був присутній на перегляді.

Однак пан Костицький після перегляду у письмовій формі «Телекритиці» пояснив, що «ганьба!» кричали достатньо багато глядачів. «Я залишив зал... з почуттям образи — бо мені як людині, яка брала участь у багатьох найважливіших актах творення Української незалежної держави, депутата І, ІІ, ІІІ скликань Верховної Ради України, ближчi проблеми, поставлені у шедеврі Олеся Саніна «Поводир», який я дивився разом із багатьма друзями (щось на зразок міжсімейного культпоходу)», — заявив голова НЕК.

Для Костицького «Плем’я» — соціальна психолого-натуралістична трагедія. «Якщо згадати фільм Мирослава Слабошпицького «Ліквідатори», де герої так само безмовно вступають у статеві зносини, як і в «Плем’ї», постає питання про трактування цих сюжетів як еротичних чи порнографічних», — додав керівник «моральної комісії».

«Вирок» Костицького, а також численні «ганьба», які наприкінці перегляду перекричали «Браво!», довели ще раз, що не було б щастя, якби нещастя не допомогло. Ще з п’ятого січня на сайті Міжнародної громадської організації Avaaz.org українські митці розмістили онлайн-петицію за ліквідацію Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, яку передадуть Прем’єру Яценюку. У перші дні мало хто знав про неї, тож підписів було кілька сотень. Та вже вчора під петицією підписалися понад 2 500 осіб. У соцмережах прихильники Слабошпицького масово поширювали посилання на прохання ліквідувати НЕК і вітали режисара «з успіхом».

У петиції йдеться, що НЕК «давно відзначилася рядом скандалів. Серед них: заборона книги «Жінка його мрії» Олеся Ульяненка за «порнографічність». Вирок лівому активісту Олександру Володарському за «аморальну» акцію протесту проти діяльності Комісії. Десятки заборонених мультфільмів і телесеріалів від «Сімпсонів» до Comedy Club.

Проти НЕК виступали такі українські інтелектуали, як Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Анатолій Ульянов, Мустафа Найєм та інші. Кілька разів «нацкомморалі» хотіли ліквідувати депутати, але все безуспішно».

Варто відзначити, що 14 січня законопроект про ліквідацію НЕК (№ 1647) був підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики. Його винесла на обговорення Ольга Червакова. Йдеться про вилучення із Закону «Про захист суспільної моралі» згадки про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК) і передачу її функції іншим державним органам.

У петиції митці також наголошують, що «питання захисту моралі вирішується в межах діалогу, а не шляхом винесення наказів контролюючими органами». І додали, що «в умовах війни на фінансування Комісії з держбюджету України йде від 4 до 5 мільйонів гривень на рік». Однак Яценюк задля вияву «поваги до прохань, які надійшли від церковних ієрархів і релігійних лідерів», попри скорочення контролюючих органів України, «для Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі зробив виняток». 

На думку людей, які підписали петицію, «Прем’єр не мав права так марнувати кошти громадян через власну позицію та релігійні сентименти».

До слова, НЕК у відповідь заявила, що «текст петиції містить недостовірну та неправдиву інформацію про діяльність Комісії». У першу чергу, мабуть, це стосується фінансування. На 2015 рік «передбачено 3 мільйони гривень, ці кошти передбачені для конкретної роботи, а саме — здійснення експертної діяльності». Голова НЕК пояснив, що «на приватному ринку експертизи інформаційної продукції вартість однієї експертизи в середньому коливається від 3-5 тисяч гривень. Якщо порахувати кількість продукції, експертизу якої вже здійснила Національна комісія минулого року, то на приватному ринку експертиз  для держави це вартувало б приблизно 35 мільйонів. Тому, коли ми говоримо про гроші, слід також враховувати і цей факт та інші загальносуспільні витрати».

Тож хто виграє двобій — митці проти цензури чи Василь Костицький з бюджетом Комісії моралі у розмірі 3 мільйони — час покаже.