Вчепився, як... вірус за шкіру

20.01.2015
Вчепився, як... вірус за шкіру

Головний лікар Черкаського обласного шкірвендиспансеру Костянтин Осауленко. (автора.)

«Стріляло і пекло так, що й но-шпа не рятувала...»

У свої 55 років черкащанка Олена Корнієнко навіть не знала, що таке оперізуючий лишай. А про те, що ця недуга може дістати саме її, — подумати не могла.

Тому коли на тілі з’явилися пухирі, жінка пояснила це тим, що застудилася. І подумки заспокоювала себе — мовляв, у вихідні так захопилася генеральним прибиранням квартири, що не зважала на протяги, тож тепер має проблему.

До лікаря пані Олена звернулася лише на п’ятий день від початку хвороби. Бо, як це часто буває, сама поставила собі діагноз і призначила лікування теж самотужки.

«У перші дні мене нічого не насторожило, хоча відчувала сильний біль нижче нирки та під лівим ребром — там стріляло, пекло, різало і смикало. Навіть но-шпа не рятувала. Боліло так нестерпно, що вночі не могла заснути», — розповідає Олена Михайлівна.

Але й такі симптоми не змусили її піти у поліклініку. Бо думала — має справу зі звичним для себе радикулітом. Тому й взялася лікувати «той радикуліт», як це не раз робила раніше.

«Попросила чоловіка натерти мене есполом, аби прогріти місце, де боліло. Але від того боліти не перестало, а наступного дня на тілі з’явилися пухирі, яких у мене ніколи в житті не було», — пригадує пані Олена. І зізнається, що після такого розвитку подій дуже перелякалася і чимдуж побігла до Черкаського обласного шкірвендиспансеру, де потрапила на прийом до головного лікаря Костянина Осауленка.

«А до чого тут еспол? Чому сиділи стільки днів удома? Мали одразу прийти, адже у вас вірусна хвороба — оперізуючий лишай», — відразу ставить діагноз Костянтин Федорович.

За його словами, якщо б людина, котра захворіла оперізуючим лишаєм, звернулася до лікаря у перший же день, терапія пройшла б удвічі швидше. А так жінці доведеться лікуватися щонайменше десять днів.

«У пацієнтки оперізуючий герпес, так ще називають оперізуючий лишай. Він є трьох видів, жінка має другий», — пояснює головлікар і направляє пані Олену на кварц та виписує їй рецепт на противірусний препарат.

Наостанок лікар наказує пацієнтці берегтися і не переохолоджуватися. Каже, якщо після призначеного курсу болі не проходитимуть, треба звертатися до невролога.

Уже після лікування пані Олена говорить, що їй таки довелося звертатися і до невролога. Але нині наголошує: все уже позаду, почувається добре. Дивується тільки, що така хвороба не є рідкісною, як вона думала. Бо в розмовах зі знайомими з’ясувала: оперізуючим лишаєм хворіли і вони, і їхні родичі.

Спорт, зарядка, повноцінний сон

«Збудником недуги є вірус герпесу. В організм людини він потрапляє ще в дитинстві, провокуючи вітряну віспу, — пояснює невролог Черкаської обласної лікарні Валентина Дроботенко. — Як правило, вірус ховається в нервових клітинах і живе там десятками років. Але активується при стресах, перевтомі, отруєнні та при ослабленому імунітеті.

Усе починається з температури, слабкості та головного болю. Сильний біль, свербіж, пострілювання, поколювання буде в тому місці, де за кілька днів з’являться набряки і міхурці з прозорою рідиною. У ній — вірус. Такий же процес відбувається всередині організму. Найчастіше оперізуючий лишай уражує поперек, груди, шию, обличчя. Також може перейти на очі.

Часто герпес плутають з іншими хворобами. Траплялося, що хворі скаржилися на болі у вусі і зниження слуху, тож зверталися до лора або сурдолога. Лише при з’яві характерних висипів розуміли причину. Пригадую, як у пацієнта заболіло під правим ребром і були всі ознаки холециститу. Болі не могли зняти цілий тиждень, тож вирішили готуватися до операції. Але напередодні з’явилися висипи.

І наостанок — якщо є болі, не зволікайте, не лікуйтеся самі, а звертайтеся до лікаря. Тільки фахівець призначить противірусні препарати. Бо погано пролікований вірус залишається в нервових клітинах, і такий біль роками турбуватиме людину.

Аби убезпечити себе від оперізуючого лишаю, потрібно їсти більше рослинної їжі та вживати вітаміни. Варто обмежити вживання алкоголю, газованої води, цукерок, тортів та морозива. Частіше бувайте на свіжому повітрі, бо тривале перебування в приміщенні призводить до кисневого голодування. Раджу висипатися, робити зарядку, займатися спортом. І бажаю бути здоровими!»

ДО РЕЧІ

Загострення оперізуючого лишаю припадає на осінь та весну. У групі ризику — люди віком від 55 до 75 років. Молодь хворіє рідше. Схильні до нього і вагітні, тому їх обстежують.

Контактувати з хворими на оперізуючий лишай безпечно. Він передається лише через травмовану шкіру.