Олігархічна «вендета»

20.01.2015
Олігархічна «вендета»

Уряд Яценюка атакують. Інформаційно.

Держбюджет-2015, поданий Кабміном, приніс багато антиолігархічних нововведень. Саме тому, вважають експерти, недруги Арсенія Яценюка зарядили всю свою медійну артилерію по Прем’єру та членах його команди.
Уряд понаступав олігархам на улюблені «фінансові мозолі», і за це ті оголосили Яценюку інформаційну вендету. Мабуть, цього варто було очікувати. Двадцятилітній досвід демонструє: любов наших олігархів до Вітчизни закінчується там, де від них вимагають поділитися з державою надприбутками. На жаль, це стосується і часів війни, коли наші війська гостро потребують додаткових коштів.

Хто і навіщо мститься Яценюку?

Коли бюджет критикують Шуфрич або Добкін, це принаймні зрозуміло. Вони ж сьогодні опозиція. Подив викликає, коли урядовців полощуть свої ж коаліціанти, представники сил, які делегували своїх міністрів до Кабміну.

Депутати фракцій «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка», які голосували за бюджет, мають на те свою відповідь: хлопці й дівчата, якщо ви вважаєте, що в бюджеті щось не так, його «підмінили» чи йому «пороблено», виходьте з коаліції. Заразом забирайте свої креатури з уряду, йдіть до Льовочкіна в «Опозиційний блок» або взагалі складайте мандати. Буде нова коаліція, новий уряд, новий Прем’єр. Не подобаються Яценюк чи Яресько — викличте з Москви Миколу Азарова. Чи самого Януковича. Вони ж недоцарювали.

Чого тільки не понаписували про бюджет-2015. І що в ньому депутатам, суддям і чиновникам збільшать зарплату, а не зменшать. І що податком обкладуть усі автівки аж до старих «жигулят». І що оподаткують геть усі пенсії, навіть мінімальні. І що доведеться платити за всю наявну нерухомість, навіть за собачі будки. На повірку все це виявлялося, м’яко кажучи, неправдою. Чиновникам (навіть міністрам) зарплату обмежили далеко не астрономічним розміром 8,5 тис. грн. Платити податок доведеться лише багатим людям за шикарні машини з обсягом двигуна більше 3 літрів і віком до 5 років. І з пенсіями, і з нерухомістю все не так, як розповідають ЗМІ Курченка або Фірташа—Льовочкіна.

Лише одного не писали підконтрольні олігархам мас-медіа — правди. Про те, що пiдвищення ставки податку на так звані «пасивні доходи» (відсотки, роялті, дивіденди) до 20%, підняття до 70% ренти на видобуток корисних копалин, введення трансфертного ціноутворення змусить олігархів перераховувати мільярдні надприбутки до держбюджету. Замість офшорних рахунків у далеких «теплих краях». Проте з телеекранів, ток-шоу і газет лунало з точністю до навпаки: мовляв, уряд Яценюка гроші в бюджет набере за рахунок «неімущих і незахищених». Але нашим олігархам до «неімущих» ще ой як далеко, навіть без надприбутків.

Атака на Прем’єра та його уряд — це не просто помста за втрати (хоча і такі мотиви, безумовно, присутні). Якщо олігархам удасться ефективно дискредитувати бюджет і Кабмін та розбалансувати відносини в трикутнику «Президент-коаліція-уряд», то потім у лютому, коли головний кошторис переглядатимуть, можна буде «під шумок» за допомогою «своїх» депутатів скоригувати його «у потрібний бік». І знову активно підгрібати пасивні доходи.

Удари рикошетом

У цьому масиві звинувачень наявні й інформаційні удари по однопартійцях Прем’єра. Що називається, «б’ють рикошетом». У пошуках компромату доходять до абсурду. Приміром, один популярний сайт передрукував iз колишньої газети Комуністичної партії Чехії (нині видання соціал-демократів, які перебувають на зарплаті у Кремля) «качку» про «фронтовика», голову парламентського Комітету з питань ПЕК Миколу Мартиненка.

Їхня «сенсація» дуже схожа на російське замовлення: швейцарські правоохоронці розпочали розслідування проти виробника обладнання для атомних електростанцій «Шкода ДжіЕс» за нібито підкуп нею українського депутата. Все виявилося з точністю до навпаки — поважна чеська компанія до Росії не має ніякого стосунку, більше того — саме вона мала скласти росіянам конкуренцію на тендері на добудову блоку Хмельницької АЕС. А Росія саботує таку добудову і зміцнення енергетичної незалежності України...

Сам Мартиненко назвав цю «інфу» про себе нісенітницею, наголосивши, що у 2013-му році (саме цей рік фігурує в публікації) він був у жорсткій опозиції до режиму Януковича. Який лобізм? Утім ще крутішим «компроматом» стали спроби представити горезвісні «вишки Бойка»... «вишками Мартиненка». З акцентом «яка погана нова влада». Хоча тут принаймні зрозуміло, який саме олігарх (а нині — головний «смотрящiй» Опозиційного блоку) стоїть за наклепом.

Очевидно, в цій атаці на український уряд та його керівника не випадково переплелися інтереси українських олігархів, проросійських політиків та російської пропагандистської машини. От тільки Україні та українцям вся ця катавасія нічого доброго не обіцяє...