А до ковбаски — спокійно, будь ласка

13.01.2015
А до ковбаски — спокійно, будь ласка

Помірність у їжі і здоровий раціон — запорука доброго самопочуття. (з сайта neosports.ru.)

Отже, різдвяний піст позаду. Відтак тим, хто тривалий час обмежував себе в їжі, зокрема уникав тваринних білків і жирів, необхідно адаптуватися до нового режиму харчування. Лікарі застерігають: процес адаптації має відбуватися поступово, зважено, інакше всі зусилля впродовж посту виявляться марними. Фахівці радять повертатися до звичного режиму харчування поволі — процес може тривати кілька тижнів. Особливо на це мають зважати люди, яких турбують хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Часте пиття — один із найважливіших моментів при виході з посту. Тому вживайте якомога більше чистої води, натуральних компотів і вітамінних морсів.

«Їжте маленькими порціями, уникайте жирної їжі, більше уваги приділяйте овочевим салатам, фруктам, сокам, — рекомендує львівський дієтолог Зоряна Завада. — Ранок варто починати зі склянки води або легкого йогурту. Загалом, молочні продукти краще вибирати з низьким вмістом жиру, м’ясо вводити в раціон потроху, і починати із дієтичних сортів — відвареної курятини, яловичини».

Дієтологи нагадують, що яйця ліпше вводити в раціон вареними, а омлет і смажені білки ліпше дозволити собі трохи згодом. Як і свіжу випічку. «Процес адаптації» корисно розпочинати з відвареної картоплі, розсипчастого рису, м’ясні страви оптимально готувати на пару. «Включайте в меню філе риби, полите лимонним соком: таким чином білок краще засвоюється, — додає пані Завада. — До речі, білкові продукти бажано їсти в першій половині дня. Для того, щоб шлунковий сік виділявся краще, включайте в раціон прянощі, бульйони. А вже за два тижні переходьте до звичного раціону. Однак якщо маєте хронічні захворювання, краще цей процес зробити довшим — так організм легше входить у звичну колію».

Взагалі корисно дослухатися до свого організму. Якщо турбує здуття живота, біль у шлунку, слабкість — порадьтеся з лікарем: можливо, є потреба певний час дотримуватися дієти. Для зменшення газів можна вживати сорбенти, а ось захоплюватися ферментними медикаментами лікарі не радять: травна система може не відновитися після посту, якщо почнете їй «допомагати» пігулками.

 

ВАЖЛИВО

Лікарі застерігають: неправильний вихід із посту може викликати загострення проблем зі шлунком, спровокувати збій у роботі кишечнику, дисбаланс мікроелементів в організмі. Тож перші два тижні після обмеження в їжі дотримуйтеся таких правил:

* харчуйтеся невеликим порціями кожні 3-4 години;

* уникайте важкої їжі — пельменів, чебуреків, сала, шашликів, жирної свинини;

* відмовтеся від чипсів, горішків, локшини, цукерок, солодкого печива;

* краще кілька тижнів почекати з кавою і газованими напоями;

* смажені страви, соління і маринади відкладіть на пізніше.