Поєдинок «номер один»

09.01.2015
Поєдинок «номер один»

Еліна Світоліна потроху звикає до матчів із найсильнішими тенісистками планети. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Важко сказати, що для тенісиста-професіонала привабливіше — перемагати на другорядних турнірах, чи зазнавати розгромних поразок на турнірах за участю перших зірок планети. Утім, зрозуміло одне: без падінь — не буває злетів.

Так склалося, що українські тенісисти дуже рідко зустрічаються з представниками тенісної еліти. По суті, лідери вітчизняного тенісу перетинаються з Рафаелем Надалем та Сереною Уїльямс, Роджером Федерером чи Марією Шараповою лише на турнірах «Великого шолома», та й то, як правило, за лаштунками змагань, адже залишають наші співвітчизники такі баталії традиційно рано, коли жереб не дозволяє зустрічатися з першими сіяними.

Загалом, новітня історія зустрічей українських тенісистів із лідерами світового тенісу має вельми скромний архів. По суті, демонструвати зуби грандам час від часу вдавалося лише Олександру Долгополову. А так, серед досягнень інших наших тенісистів окремим «томом» стоїть сенсаційна перемога Сергія Стаховського над легендарним Федерером у матчі другого кола Уїмблдону-2013.

Відтоді Стах особливо не радував своїх шанувальників, хоч і виступав на вельми скромних турнірах. Натомість заявлятися на топові змагання у Сергія, здається, не було ні фізичних сил, ні фінансових можливостей, ані рейтингових очок.

Утім, наприкінці минулого року у Стаховського з’явилося друге дихання. Розпочавши співпрацю з французьким тренером Фабрісом Санторо, він за короткий час додав більше тридцяти позицій у рейтингу АТР, опинившись у «топ-60». А в купі з фінансовою підтримкою вітчизняного фаната тенісу Юрія Сапронова це дозволило другій ракетці України розпочати новий рік на рейтинговому турнірі в Досі (призовий фонд — 1,2 млн. доларів), участь в якому беруть найсильніші представники рейтингу АТР — Новак Джокович, Рафаель Надаль, Давид Феррер тощо. До речі, минулого року свою підготовку до першого в сезоні «Гранд слему» — Відкритого чемпіонату Австралії — тут, у столиці Катару, розпочинав Олександр Долгополов, який у першому колі в напруженому трисетовому поєдинку поступився посіяному тоді під другим номером іспанцеві Ферреру.

Не надто тривалим вийшло цьогорічне перебування в Досі й Сергія Стаховського, який зачохлив ракетку після зустрічі в другому колі з лідером посіву й водночас першою ракеткою планети Новаком Джоковичем. Майстер-клас у виконанні серба, який тривав одну годину, завершився з рахунком 6:2, 6:1. Зійшов з дистанції в Катарі Стах і в парному розряді, де грав разом із чехом Лукасом Росолом. У чверфіналі вони поступилися австрійській парі Ноул/Освальд.

Найсильніший тенісист України Олександр Долгополов новий рік розпочав у Брісбені. На трохи скромнішому за представництвом, ніж Доха, турнірі, фаворитом якого є Федерер, Сашко «обмежився» другим раундом, де його зупинив словак Мартін Кліжан.

Там само, на Золотому узбережжі Австралії, змагається й прима українського тенісу Еліна Світоліна, яка, здолавши в чвертьфіналі рейтингового турніру WTA Прем’єр (призовий фонд — 1 млн. доларів) третю ракетку турніру, німкеню Ангелік Кербер, отримала можливість не тільки подивитися в очі, але й послухати на власні вуха знану «Російську сирену». За вихід до фіналу «мільйонника» в Брісбені 20-річна харків’янка поміряється силами з рейтинг-фаворитом турніру — росіянкою Шараповою. Для Світоліної це буде друга очна зустріч з однією з найсильніших тенісисток світу (їхнє перше побачення завершилося з рахунком 6:2, 6:2 на користь Марії), яка наразі посідає другу позицію в рейтингу WTA.

ТАБЛО

Турнір WTA Premier у Брісбені (призовий фонд — 1 млн. дол.). Другий раунд. Світоліна (Україна) — Томлянович (Сербія, WC) — 6:3, 6:2. Чвертьфінал. Світоліна — Кербер (Німеччина, 3) — 4:6, 7:5, 6:3.

Турнір ATP у Брісбені (494,3 тис. дол.). Перший раунд. Долгополов (Україна, 7) — Берлок (Аргентина) — 6:2, 6:3. Другий раунд. Кліжан (Словаччина) — Долгополов — 1:6, 7:6 (7:6), 7:6 (7:6). Пари. Чвертьфінал. Долгополов/Нішікорі (Україна/Японія) — Гуччіоне/Х’юїтт (Австралія) — 6:2, 7:5.

Турнір ATP у Досі (1,221 млн. дол.). Перший раунд. Стаховський (Україна) — Мутава (Катар, WC) — 6:1, 6:1. Другий раунд. Джокович (Сербія, 1) — Стаховський — 6:2, 6:1. Пари. Чвертьфінал. Росол/Стаховський (Чехія/Україна) — Ноул/Освальд (Австрія) — 3:6, 5:7.

Турнір WTA в Шеньчжені (500 тис. дол.). Пари. Перший раунд. Л. Кіченок/Н. Кіченок (Україна) — Діяс/Нікулеску (Казахстан/Румунія) — 4:6, 6:3, 10-5. Чвертьфінал. Л. Кіченок/Н. Кіченок — Кумхум/Чжу (Таїланд/Китай) — 6:4, 6:4