Учитись на помилках

09.01.2015
Учитись на помилках

Не наше свято: українська «естафета» була близькою до п’єдесталу в Оберхофі. (з сайта Міжнародного союзу біатлоністів.)

Думається, ще рік тому Анастасія Меркушина та Ірина Варвинець лише мріяли про основне місце в першій біатлонній збірній країни, а вийшло так, що позавчора вчорашнім резервісткам наставники довірили чи не найвідповідальнішу місію — участь в естафетній гонці на четвертому етапі КС в німецькому Оберхофі.

Серйозні проблеми з кадрами та непереконливий виступ «синьо-жовтого» квартету в складі Наталі Бурдиги, Юлії Джими, Ольги Абрамової та Валентини Семеренко в першій естафетній гонці сезону в Хохфільцені, де українська команда зайняла лише сьоме місце, змусив тренерський штаб піти на кардинальну ротацію, поставивши на другу команду гонку в змагальному календарі КС молодих і недосвідчених біатлоністок, які, слід визнати, гідно витримали неймовірно складний іспит.

І хоча наша жіноча «естафета», яка, нагадаємо, наразі носить гордий титул олімпійських чемпіонок, знову залишилася без нагород, дівчата зробили усе від них залежне, аби «синьо-жовтий» квартет піднявся на п’єдестал у Оберхофі.

Власне від бронзових нагород українську команду відділили якихось 200-300 метрів, коли четвертого номера нашої четвірки — Ірину Варвинець — обігнали одразу троє суперниць, відкинувши наших дівчат за межі призової трійки. Що вдієш, але 22-річній представниці Чернігівщини, яка не так давно відзначилася перемогою на етапі Кубка IBU, для рівноцінної конкуренції із зірками світового біатлону — білорускою Домрачевою, норвежкою Екхоф та італійкою Оберхофер — просто не вистачило сил та швидкості. Відзначимо, що на свою частину естафети Варвинець пішла лідером гонки, а на виході зі стрільбища перед заключним колом Ірина, йдучи вже третьою, мала 30-секунду фору над переслідувачками, які, утім, без особливих проблем змогли її наздогнати.

Випустивши на останніх метрах дистанції «бронзу», Варвинець іще довго знесиленою лежала на фініші, де поруч з нею святкували перемогу чешки, а триразова олімпійська чемпіонка Домрачева приймала вітання від своїх колег по збірній, якій завдяки феноменальному виступу своєї лідерки вдалося піднятися з шостого на підсумкове третє місце в естафеті.

Слід визнати, що для багатьох шанувальників біатлону в Україні залишилося незрозумілим рішення тренерського штабу поставити на заключний етап позавчорашньої естафети не досвідчену Валентину Семеренко (її чудовий виступ на другому етапі дозволив «синьо-жовтим» вийти в лідери перегонів), а повільну та необстріляну спортсменку, яка лише вдруге в своїй кар’єрі вийшла на старт гонки Кубка світу. Будемо сподіватися, що Варвинець має міцні нерви, а якщо ні, то наставники не дозволять дівчині зануритися в депресію, залишившися на самоті з думками про втрачену та загублену нею «бронзу».

Утім видається, що квартет у складі Меркушиної, Валентини Семеренко, Абрамової та Варвинець має перспективне майбутнє. Дещо більше обростуть дебютантки досвідом, а також покращать свою фізичну форму, й, без сумніву, українська жіноча естафета знову повернеться на медальний шлях.

ТАБЛО

Кубок світу. 4-й етап (Оберхоф, Німеччина). Жінки. Естафета (4х6 км). 1. Чехія — 1:16.56,0 (0 штрафних кіл + 7 додаткових патронів). 2. Франція — +8,9 (0+8). 3. Білорусь — +1.06,8 (1+8). 4. Норвегія — +1.12,7 (1+10). 5. Італія — +1.13,7 (0+8). 6. Україна (Меркушина, Вал. Семеренко, Абрамова, Варвинець) — +1.19,0 (0+6)...