Уряд ігнорує «плач олігархів»

06.01.2015
Уряд ігнорує «плач олігархів»

У бюджетi на 2015 рiк уряд зачепив-таки iнтереси олiгархiв.

Напередодні новорічних свят, перед голосуванням за реформаторський бюджет, що був запропонований урядом Арсенія Яценюка, проти запропонованих нововведень розгорнулася справжня інформаційна війна. Кабмін звинувачували у тому, що бюджет-2015 є нібито «антинародним». Водночас мiнiстрам буквально виламували руки, коли уряд зачепив інтереси олігархів. Врешті-решт лобісти багатіїв програли бій: парламентська коаліція 233-ма голосами ухвалила бюджет на поточний рік, давши імпульс соціально-економічному розвитку України.

«Шокова терапія» — страшилка від політичних опонентів

Після того, як уряд Арсенія Яценюка запропонував пакет реформ для відновлення вітчизняної економіки, в середовищі його противників відразу зазвучали роздратовані голоси. Тобто, з одного боку, український уряд закликали до революційних і швидких реформ, з іншого — щоб ці зміни не були такими «реформаторськими».

Ще у березні 2014 року автор польського економічного дива Лєшек Бальцерович написав для міжнародного ділового видання «Файненшл таймс» статтю під багатообіцяючою назвою «З правильними реформами Україна може процвітати». Польський економіст закликав не звертати увагу на слова. Наприклад, вислiв «шокова терапія» — це страшилка, яку використовували у Польщі чверть партії лівого та правого спектру для дискредитації економічних перетворень. Але саме завдяки тій самій так званій «шоковій терапії» нині Польща посідає шосте місце в табелі про ранги ЄС і двадцяту сходинку в списку найбільших економік світу.

Крім того, уряд А. Яценюка націлив терапію на українську економіку та соціальну сферу, а шок — на олігархів.

Друзі Путіна на економічному фронті

Директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, коментуючи ситуацію щодо спротиву прийняття бюджету з боку олігархічних кіл, жорстко розкритикував тих депутатів, які намагалися вставити палиці у колеса реформ.

За словами Віктора Небоженка, головна причина того, що навколо бюджету велися справжні бої — це не тільки бажання Кремля позбавити Україну реального фінансового документа та можливості провести реформи, а й боягузтво з боку окремих депутатів. «Але відтепер так буде щодня — кожний наступний новий реформаторський закон буде складніший за попередній. Звикайте, панове депутати», — закликав експерт.

Кінець безтурботного життя багатіїв

Прийнятий бюджет засвідчив, що для уряду більше не існує «священних корів» у вигляді олігархічно-промислових груп, які два десятиліття отримували преференції від влади.

Так, вводиться податок на рівні 20% на пасивні прибутки (роялті, дивіденди, проценти) для тих, хто щорічно заробляє 500 тисяч гривень за рахунок «солодкого неробства».

Підтримано рішення щодо поетапного підвищення ставок з оподаткування ренти на нафту, газ та інші корисні копалини до 70%.

Окрім того, передбачено запровадження трансфертного ціноутворення для великого бізнесу, який тепер не зможе ховати свої прибутки і свої статки в офшорних зонах. Закон передбачає серйозні санкції: якщо вчасно не поданий звіт про фінансову операцію — штраф у розмірі 200 мінімальних зарплат, якщо приховали — штраф у розмірі 5% від суми оборудки.

Оподатковуються дорогі авто та доходи від ювелірних виробів.

Також ліквідовано всі додаткові пільги, виплати і пенсії державним чиновникам. «Ми пішли шляхом оптимізації соціальних виплат. Соціальну допомогу повинні отримувати ті, хто її потребує. Ті, хто незаконно отримують допомогу від держави, не отримають підтримки держави і Кабміну», — наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Обережно, інформаційний «фейк»!

Одразу після того, як закон про бюджет-2015 був опублікований у ЗМІ, деякі експерти почали щиро (чи не щиро) бачити в ньому «ревізію» початкового урядового тексту. Мовляв, таємничим чином зникли норми, які обмежують розмір зарплат членів уряду та парламенту. Але знайомство з підписаним Президентом текстом переконує: заробітна плата народних депутатів і членів Кабінету Міністрів (а також прокурорів, працівників державних органів та інших бюджетних установ, працівників Національного банку Україна, суддів) обмежена 7 мінімальними зарплатами. І не більше.

Ще один фейк стосується податку на автівки, який нібито торкнеться мало не старих «москвичів». Насправді податком обкладуть лише автомобілі, які використовувались не більше 5 років та мають великий об’єм двигуна — понад 3 тис. куб. см. Такі «тачки» собі можуть дозволити лише багаті люди.