Молодий та недосвідчений? У прокурори!

30.12.2014
Молодий та недосвідчений? У прокурори!

Один iз пікетів під ГПУ: Ярему просять відповісти, що корисного зробив він на свої посаді?

Коли дивишся на нинішній парламент, виринає в пам’яті фраза Кличка, адресована Олесю Довгому: «Такий маленький і такий нахабний». Рада VIII скликання ще й справді досить «маленька» (з огляду на свій недовгий вік), але вже напрочуд «нахабна». Крок за кроком вона повторює все те, за що критикували її «попередників». І «кнопкодавить», і ігнорує правки до законів, якщо ці правки неугодні президентській фракції, і приймає закони, яких де-факто не існує, і значно погіршує ті законодавчі акти, що вже існують. Особливе обурення частини більш сумлінних нардепів викликав стиль ухвалення «нічого бюджету-2015», який Володимир Парасюк, зокрема, назвав черговою масштабною аферою Арсенія Яценюка. «Сьогодні народні обранці проголосували за чистий лист паперу, на котрому можна писати корупційні схеми», — обурювався він. А його колега по парламенту Сергій Лещенко підбив такі підсумки бюджетного дня: «Освячувати зґвалтування гімном — це особливий різновид патріотизму».

Приблизно у такому ж сумбурі — здається, самі не розуміючи, що вони роблять і навіщо — депутати проголосували й за зміни до Закону «Про прокуратуру». «За» було 283 нардепи. Якщо коротко, то нова редакція закону дозволяє наймати у прокурори людей без... необхідного досвіду роботу. Дослівно це звучить так: «У виняткових випадках Генеральний прокурор України в інтересах належного здійснення функцій прокуратури може, за умови належного обґрунтування, прийняти рішення про призначення на посади першого заступника, заступника Генерального прокурора України, їх старших помічників і помічників прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, прокурорів міст, районів, їх перших заступників та заступників, старших прокурорів і прокурорів прокуратур усіх рівнів осіб молодшого віку, ніж передбачено цією статтею, і які не мають передбаченого цією статтею стажу роботи в органах прокуратури або на судових посадах, але мають відповідний стаж роботи в галузі права».

Спікер Володимир Гройсман наполягав на прийнятті цієї прекрасної новації «за основу і в цілому», проте депутатам удалося відстояти бодай таку «милість», як прийняття закону «за основу» (таке формулювання, як відомо, дає можливість народним обранцям повернутися до документа та вдосконалити його). Втім що саме тут можна вдосконалити — зрозуміло не цілком. Під прокуратуру підклали вибухівку та піднесли сірники. «Фактично пропонується на посади призначати людей, які не мають досвіду роботи», — прокоментував зміни депутат Олег Долженков, і це той випадок, коли складно не погодитися з представником «Опозиційного блоку». «Якщо люди не знають специфіки роботи даного органу, вони не зможуть приймати відповідальні рішення», — каже Долженков.

Між тим, за словами автора закону, нардепа від БПП Руслана Князевича, поправки дають Генпрокурору можливість призначати співробітниками відомства, аж до першого заступника, людей, які є професіоналами, але не підпадають під кваліфікаційні вимоги, у тому числі за віком і досвідом роботи в органах прокуратури. Князевич упевнений, що це дозволить оновити прокуратуру. Що ж, інколи оновлення буває гірше за його відсутність. У тому, що й без того корумповану прокуратуру заповнить непрофесійна, зате керована Яремою чи його ставлениками молодь, немає сумнівів.