Вино, яке символізує свято, — вибухове і грайливе. Можна відмовитися від червоної ікри на новорічному столі — бо вона російська. Можна замінити традиційний iз часів «совка» салат олів’є з «лiкарською» ковбасою на справжній французький або італійський — iз морепродуктами. Але вино, що салютує приходу нових сподівань, — то святе.
«Наразі в руках ви тримаєте 750 мл задоволення, 12375 крапель насолоди та цілковите натхнення під тиском у 4 атмосфери. Інакше кажучи — пляшку ігристого вина, що створили за класичною технологією «шампануа». Процес виготовлення цього вина був дуже кропітким. Спочатку виноград сорту Шардоне збирали та переробляли вручну, а потім витримували в пляшках на осаді протягом 18 місяців. Це був дуже повільний процес, та саме завдяки йому зараз ви тримаєте в руках одну з 448 виготовлених пляшок, котра неодмінно принесе вам удачу та чудовий вечір!» Це реклама-опис одного з видів шампанського немасового виробництва. Ціна такого — більше 100 гривень за пляшку. Це якщо напій вітчизняного виробництва. Імпортовані — помітно дорожчi.
Найдешевше ігристе вино виробляють швидше. І збагачують вуглекислим газом додатково, а не вичікують, поки ним наповниться напій у процесі природного бродіння. Чи тільки для ефектності й краси потрібні «бульбашки»? Звичайно ж, ні. Безперечно, вуглекислий газ змушує шампанське «стріляти», забезпечує утворення у святкових бокалах заворожуючих піни та іскринок, що рухаються вгору. Він підсилює букет і гостроту смаку. Водночас саме діоксид вуглеводу (разом зі спиртом) є консервантом у напої, тобто забезпечує йому тривалий термін зберігання. До речі, навіть за бульбашками у склянці можна визначити якість шампанського. Якщо так звана дрібнодисперсна піна може протриматися на поверхні довго, гра у бокалі триває кілька годин — це одна з ознак якісного напою. Бульбашки, що швидко зникають, свідчать про те, що вино бродило швидко і за високої температури.
Чи є різниця (окрім оригінальності назви, яку відстоює французька Шампань) між написами на пляшках «ігристе вино» і «шампанське»? В Україні для кожного існує окремий держстандарт. Відповідно, шампанським у нас називається біле ігристе вино, виготовлене насиченням діоксиду вуглеводу ендогенного походження при вторинному бродінні шампанських виноматеріалів iз використанням сахарози у герметично закритих ємностях, міцність якого не менше 10,5 відсотка. Ігристі вина — майже те саме. Але вони можуть бути і рожевими, і червоними. У них необов’язково додавати сахарозу, можна задовольнитися лише природним цукром винограду. Можуть бути варіації у процесі виробництва. Міцність — у межах 10-13,5%.
Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз перед новорічними святами протестували 7 марок напівсолодкого напою: за етикетками, шампанського — вітчизняних «КЗШВ», «ОдесаL’odessica», Oreanda і «Золотая Балка» та ігристих вин — нашого «Шабо», а також Cricova з Молдови і грузинського Bagrationi.
Якщо уважно вивчити етикетки, то не знайдемо серед складників шампанського Cricova та Bagrationi сахарози. Напевно, її і не додавали. На пляшках«Одеси» на етикетках є термознак, який проявиться при охолодженні напою до певної температури. Між іншим, різні виробники рекомендують вживати своє вино трохи різної температури: Cricova радять охолоджувати до 6-8 градусів, «Шабо» й «Одеса» — до 8-10 градусів, «Золотая Балка» — до 8-12 градусів.
У лабораторних умовах експерти перевіряли міцність напоїв і кислотність. У всіх зразках порушень норм, закладених у держстандартах, не було. Але самі себе перехитрили виробники Bagrationi. Виявилося, міцність напою у протестованому зразку — 11 відсотків спирту. Це вписується у потрібні межі 10-13,5%. Але виробник на етикетці чомусь вказав цифру 12 відсотків.
Дегустували шампанське спеціалісти. Найбільше їм сподобалися зразки «Шабо» і «ОдесаL’odessica». Шампанське «Золотая балка» зняли з дегустації. Бо зразок, який тестували, виявився окисленим. Хоча його термін придатності не збіг (розлито 2013 року). Він для шампанських вин — 12 місяців. Після цього вино також можна реалізувати, якщо воно не стало мутним і не з’явився осад. А окислення — це псування вина під дією кисню. Окисленим називають неприємний різкий запах вина, яке вивітрилося. Таке вино ще називають «порожнім». У процесі окислення може утворитися ацетальдегід, який дає присмак зіпсованих плодів. Щоб вино не окислювалося, його обробляють діоксином сірки (про його використання виробник має повідомити на етикетці).
Шампанське вітчизняного виробництва в оптових магазинах можна купити за ціною від 35 гривень, імпортне — від 65 гривень.
ДО РЕЧІ
Дегустатори-професіонали рекомендують смакувати напівсолодкi ігристi вина у поєднанні з фруктовими салатами чи випічкою-кошиками з пісочного тіста з фруктами, млинчиками і пирогами з яблуками, морозивом.