Удар по самолюбству

24.12.2014
Удар по самолюбству

Сергій Бебешко більше не тренер запорізького «Мотора». (з сайта ГК «Мотор».)

Своїм амбітним та чемпіонським характером запорізький гандбольний клуб «Мотор» запам’ятався іще тоді, коли в його футболках виступали жінки. Не затухли спортивні амбіції головних спонсорів клубу й після зміни гендерної характеристики команди. Повернувшись до життя в чоловічому образі, «Мотор» знову став найсильнішим клубом країни, подарувавши при цьому українській спортивній спільноті давно вже призабутий найсильніший турнір Старого світу. Спеціально під Лігу чемпіонів керівництво «мотористів» покликало до клубу відомого українського гравця та тренера Сергія Бебешка, з яким у рік свого дебюту в головному єврокубковому турнірі український чемпіон дістався 1/8 фіналу змагань.

Як мінімум повторення подібного результату на євроарені чекали від наставника й у поточному сезоні, проте з грою у «Мотора» в нинішній ЛЧ явно не клеїться. Власне за два тури до завершення групового етапу вихід чинного чемпіона України зі своєї «пульки» під великим питанням. А тут ще й неочікуване фіаско в національній першості — вперше за багато місяців «Мотор» поступився своїм головним конкурентам-землякам із «ЗТР». Тож, не довго думаючи, В’ячеслав Богуслаєв — президент «Мотор-Січі», який є головним спонсором клубу, пішов на радикальні кроки й припинив співпрацю iз Сергієм Бебешком. Кажуть, що для пана Богуслаєва «рубати з плеча» — звична справ, подібні методи роботи він практикував іще в епоху своєї роботи з жіночим клубом «Мотор». Натомість для Сергія Бебешка дії власника клубу виявилися неочікуваними. «Перед грою з «ЗТР» клуб попрощався з двома легіонерами без пояснення причини. Тож цей поєдинок команда грала на страху, думаючи про те, хто буде наступним. Можливо, на заводі «Мотор-Січ» ці методи працюють, але в спорті — точно ні. Природно, що поразка вдарила по самолюбству керівництва, адже ми на дві голови сильніші за суперника», — в коментарі каналу Xsport Бебешко пояснив причини своєї відставки.

Утім, швидше за все, рішення Богуслаєва змінити керманича «Мотора» не було спонтанним. Попри запевняння тренера про те, що він виконав усі задачі, прописані в його контракті, виглядає так, що причиною для припинення співпраці стали низькі спортивні результати команди в поточному розіграші Ліги чемпіонів. «Вважаю, що вимоги клубу були занадто високі. Для того, щоб перемагати в Лізі чемпіонів, потрібно було комплектувати склад краще. Але у зв’язку з обстановкою в Україні зробити це було складно. Утім, як кажуть, виграє команда, а програє тренер», — відзначив екс-очільник «Мотора».

На зміну Бебешку біля керма команди став його вчорашній помічник Микола Степанець. Його дебют на посту наставника українського чемпіона припав на поєдинок проти кишинівського «Олімпуса-85», який, нагадаємо, є одним із шести учасників чемпіонату України. Жодних проблем у грі проти олімпійських резервістів з Молдови «Мотор» не мав, упевнено перемігши «візитерів» 33:20.

Легко «розібралися» з молдавськими гандболістами й гравці «ЗТР», які після звитяги над «мотористами» вийшли в лідери ЧУ. Зазначимо, що не так давно Федерація гандболу України та учасники чоловічої суперліги, представники якої тривалий час не визнавали новим президентом ФГУ Андрія Мельника, нарешті дійшли консенсусу. У результаті «ростер» чемпіонату зазнав певних змін (зі списку учасників зник «Портовик», який так і не зіграв жодного матчу, а місце другої команди «ЗТР» зайняв київський ЦСКА). Водночас результати зіграних за час конфлікту матчів вирішили не скасовувати.

«МУНДІАЛЬ»

«Кадра», яка «триколірних» зупинила

В останній день жіночого чемпіонату Європи, в Будапешті, відбулося жеребкування раунду «плей-оф» планетарної першості, яка в 2015 році пройде в Данії. Як учасник фінальної частини Євро, вітчизняна збірна була позбавлена необхідності грати поєдинки групового раунду кваліфікації майбутнього «мундіалю». Відтак доля участі «синьо-жовтої» команди на ЧС-2015 вирішиться в їхньому двоматчевому протистоянні зі збірною Польщі.

Слід визнати, що нашим дівчатам пощастило з жеребом, адже протистояти їм буде далеко не гранд континентального гандболу. І хоча, на відміну від підопічних Леоніда Ратнера, польські гандболістки подолали перший груповий етап фінальної частини нещодавнього ЧЄ, наступний раунд змагань вони завершили з «бубликом» у графі «очки». Водночас найбільш знаковою подією для «кадри» на Євро-2014 стала перемога над командою Росії, яка, власне, й дозволила полькам здолати перший груповий бар’єр.

 

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. Регулярний чемпіонат України. ЗНТУ-ЗАБ — ЦСКА — 30:26, «Мотор» — «ЗТР» — 23:27, «Мотор» — «Олімпу-85» — 33:20, «ЗТР» — «Олімпу-85» — 29:19.

Турнірне становище: «ЗТР» — 14 (8 матчів), «Мотор» — 12 (7), ЗНТУ-ЗАБ — 8 (8), «Олімпу-85» — 2 (5), ЦСКА — 0 (3), «Динамо» — 0 (5).